Vědci: Sluneční aktivita za globální oteplování nemůže

gaz
3. 4. 2008 18:52
Teorie skeptiků lidského vlivu se nepotvrdila

Lancaster - Další ránu skeptikům lidského vlivu na globální oteplování zasadili britští vědci. Otřásli totiž teorií, že za změny klimatu mohou proměny sluneční aktivity.

Týmu z univerzity v Lancasteru, který měl k dispozici data za posledních 20 let, se významný vliv Slunce na růst teplot na naší planetě prokázat nepodařil. "Měli bychom se raději snažit o snížení emisí C02," citovala BBC Terryho Sloana, jednoho z výzkumníků.

Známým propagátorem vlivu Slunce na změny klimatu je Henrik Svensmark z Dánského národního vesmírného centra (DNSC).

Kosmické záření ochlazuje

Svensmark tvrdí, že naši planetu ochlazuje kosmické záření, které podporuje tvorbu mraků a tím pádem i snižování teploty.

Jeho pronikání do atmosféry však zabraňuje zemské magnetické pole a pak tzv. sluneční vítr, tedy proud částic přicházejících od Slunce. Čím je sluneční vítr silnější, tím méně mraků by se mělo nad zemí tvořit a tím tepleji by na ní mělo podle Svensmarka být.

"Pokud má pravdu, pak jsme se při tom drahém a velkém snižování emisí uhlíku vydali špatnou cestou," říká Sloan. "Pokud má pravdu, můžeme pokračovat s emisemi uhlíku stejně jako dosud."

OSN má pravdu

Jeho tým tedy zkoumal spojení mezi množstvím sluneční aktivity a tvorbou mraků během posledních dvou dekád. Svensmarkovu tvrzení však údajně nic nenasvědčuje.

"Snažili jsme se podpořit Svensmarkovu hypotézu, ale nemohli jsme. Podle našich informací nemá žádný důvod odporovat Mezinárodnímu panelu pro klimatické změny (IPCC)," říká Sloan.

IPCC, který patří pod OSN, loni došel k závěru, že lidský podíl na globálním oteplování je třináctkrát větší než vliv aktivity Slunce. 

Svensmarkova teorie se stala nedávno terčem kritiky i od jiných vědců.

 

Právě se děje

Další zprávy