Češi a Američané získali souhlas NATO s radarem

Red Zah
3. 4. 2008 21:20
V Bukurešti oznámil dohodu ministr Schwarzenberg

Bukurešť - Česká republika a USA hodinu po poledni ohlásily dosažení dohody o vybudování americké radarové základny v Brdech.

Na summitu NATO v Bukurešti to oficiálně oznámil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Spolu s šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou má v Bukurešti seznámit zástupce členských zemí aliance s podrobnostmi smlouvy.

"Navzájem jsme si s ministryní poblahopřáli," uvedl Schwarzenberg a upřesnil, že česko-americká smlouva bude podepsána v Praze v první květnové dekádě.

Severoatlantická aliance systém protiraketové obrany podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA.

Topolánek: Radar bude součástí systému NATO

Tato podpora je vyjádřena v komuniké, které na závěr summitu přijmou státníci všech šestadvaceti členských zemí.

"Dnes bylo na summitu zdůrazněno, že radar je podstatným prvkem při ochraně spojenců a že bude integrální součástí jakékoliv budoucí protiraketové obrany zemí NATO," řekl v Bukurešti český premiér Mirek Topolánek.

Schwarzenberg zdůraznil, že s případnými inspekcemi ruských vojáků na radarové základně bude muset souhlasit česká strana. Šéf diplomacie odhaduje, že budou-li dohody schváleny parlamentem, radar by začal fungovat v roce 2011 až 2012. 

Souhlas NATO chtějí zelení

Radar musí v České republice schválit Poslanecká sněmovna. Schválení radaru celou Severoatlantickou aliancí je podmínka, kterou si pro svůj souhlas s výstavbou základny kladli zelení. Schwarzenberg v Bukurešti vyjádřil přesvědčení, že dosažená dohoda vychází jejich požadavku vstříc.

Proti je opozice z ČSSD a KSČM, jejichž zástupci odmítali radar kromě jiného i s poukazem na odpor Ruska a možné zhoršení česko-ruských vztahů.

Dohoda s Polskem ještě není

Radar v Brdech má být doplňkem k raketové základně, kterou chtějí USA umístit v Polsku. Zatím se však Washington s Varšavou nedohodly. 

Polská vláda premiéra Donalda Tuska žádá od Američanů, aby přispěli na modernizaci polské armády.

Šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu Henry Obering na začátku týdne řekl, že USA chtějí budovat v České republice radar i v případě, že se s Poláky nedohodnou na raketové základně.

Bush: Jednejme rychle

Celý systém je budován s poukazem na nebezpečí balistických raket z Íránu nebo dalších zemí. Na summitu americký prezident George Bush zopakoval, že systém je nutný a je třeba ho vybudovat rychle.

V Bukurešti a poté i na setkání v Soči u Černého moře má Bush jednat o základně i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který je zásadním odpůrcem tohoto amerického plánu.

Podle zdrojů z Kremlu ale napětí mezi Moskovu a Washingtonem kvůli raketové obraně opadá a obe země směřují ke kompromisu a dohodě.

 

Právě se děje

Další zprávy