Názor světa na USA se mírně zlepšil, ukázal průzkum

man
2. 4. 2008 11:40
Nejlépe dopadlo Německo, nejhůře Izrael a Írán
Zahraniční politika USA je v řadě zemí terčem kritiky a odporu.
Zahraniční politika USA je v řadě zemí terčem kritiky a odporu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Londýn - Britská stanice BBC po roce znovu zveřejnila průzkum,v němž se 17 tisíc lidí ve čtyřiatřiceti zemích ptala na to, jaké státy podle nich mají na svět pozitivní či negativní vliv.

Nejlépe dopadlo Německo, nejhůře Izrael s Íránem. O pozitivním vlivu Německa je přsvědčeno 56 procent dotázaných, zatímco o negativních jen osmnáct.

Naopak o kladné roli Izraele ve světě je přesvědčeno jen devatenáct procent oslovených, Írán dopadl jen o procento lépe.

Američané si polepšili

USA si oproti loňsku a zejména oproti rokům 2003 a 2004 polepšily. Počet lidí přesvědčených o jejich pozitivním vlivu stoupl na pětatřicet procent z loňských jedenatřiceti.

"Může to souviset s tím, že se v USA blíží prezidentské volby a lidé doufají, že se změní zahraniční politika. Ta Bushova je ve světě hodně nepopulární," řekl agentuře Reuters americký analytik Steven Kull z univerzity v Marylandu.

Nejlépe hodnotili Spojené státy lidé v Keni, na Filipínách a v Izraeli. Naopak nejhůře vidí USA v Mexiku, Argentině, Turecku, Egyptě, Libanonu a Německu.

EU je třetí nejoblíbenější

Na druhém místě za Německem skončilo Japonsko. Podle BBC mohlo vyhrát, ale srazilo je výrazně záporné hodnocení lidmi v Číně a Jižní Koreji. Tedy v zemích, které v minulém století Japonsko okupovalo.

Evropská unie jako celek obsadila třetí místo. Kladně ji vnímá 52 procent dotázaných a negativně jedenadvacet procent.

Česká republika nefigurovala mezi hodnocenými státy ani nebyla zemí, kde se průzkum prováděl.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy