Na Slovensku přejmenovali vlaky. Z Váhu je Quelle

mih
2. 4. 2008 7:26
I v Česku dříve jezdily reklamní vlaky
Ilustrační fotogarafie
Ilustrační fotogarafie | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava/Praha - Na první kolej přijede rychlík Quelle, začali od úterý hlásit na některých slovenských vlakových nádražích. Slovenské dráhy totiž prodaly názvy několika vlaků soukromým firmám, informoval deník Sme.

Třeba Košice s Vídní už nespojuje vlak Intercity Gerlach, ale Šariš, podle názvu slovenského piva. Vlak Váh nově nese název zásilkové služby Quelle. Vlak Považan se zase přejmenoval podle inzertního časopisu Avízo.

Slovenská železniční společnost nyní pronajala za několik milionů korun čtyři vlaky. Firmy v nich nabízejí své výrobky a rozdávají reklamní letáky o svých službách.

Soukromé společnosti měly zájem i o vlaky Tatran nebo Slovenská strela. "Tyto tradiční názvy si ale chceme ponechat. Nabídneme jiné spoje," řekl mluvčí železniční společnosti Miloš Čikovský.

Koupě práv na marketingové využití názvu vlaku se hojně využívá například v Rakousku a Německu. Třeba ve Velké Británii pojmenovali letadlo podle hudební skupiny Spice Girls.

"Na Slovensku je zájem hlavně o vlaky vyšší kategorie, v zahraničí si soukromé firmy kupují i názvy osobních vlaků," říká mluvčí slovenské železniční společnosti.

V Česku nyní bez reklam

Žádný z nově pojmenovaných slovenských vlaků nejezdí do Česka. "Pokud by se tak stalo, musely by s námi slovenské železnice uzavřít dohodu, která by upravovala, pod jakým názvem a za jakých podmínek bude vlak jezdit v Česku," říká Ondřej Kubala, mluvčí Českých drah.

Také v Česku jezdily v minulosti rychlíky, jejichž názvy si zaplatily soukromé firmy. Například jezdil vlak Žatecký chmel, Budvar nebo předvolební vlak lidovců Klidná síla.
 
"V současné době žádný vlak soukromé firmě nepronajímáme. Pokud ale někdo bude mít zájem, nebráníme se tomu," říká mluvčí Českých drah.

 

Právě se děje

Další zprávy