Průzkum: Většina Evropanů je proti radaru

mih
28. 3. 2008 17:40
Odpor proti americké základně cítí hlavně Němci

Praha - V evropských zemích se většina lidí staví spíše proti záměru výstavby americké protiraketové základny na území Česka a Polska. Vyplývá to z průzkumu společnosti Harris Interactive, o kterém informoval server Českénoviny.cz.

Odpor proti americkému plánu postavit radar v českých Brdech a polskou základnu je zvláště silný v Německu (71 procent dotázaných proti, 19 procent pro), ve Španělsku (61 ku 19 procentům) a ve Francii (58 ku 22 procentům). Proti americkému štítu bylo také 49 procent dotázaných Italů a 44 procent Britů.

Naopak ve Spojených státech podpořila umístění protiraketového štítu v Evropě skoro polovina dotázaných, opačný názor vyslovila čtvrtina Američanů.

Evropané však podporují návrh, který prosazují ruští představitelé - aby na systému protiraketové obrany spolupracovalo také NATO a Rusko.

Takové řešení se zamlouvá 59 procentům dotázaných Italů i téměř polovině oslovených Britů a Němců. Pro byly i téměř dvě pětiny Američanů, čtvrtina měla opačný názor.

NATO má o protiraketovém systému jednat v Bukurešti na nadcházejícím summitu, který se uskuteční příští týden.

Američané chtějí do roku 2012 umístit v Polsku desítku protiraketových střel a v Česku radar jako součást protiraketového štítu, který by podle Američanů měl zachytit případný úder ze států jako Írán. Proti plánu však protestuje Rusko, které v amerických zařízeních poblíž svých hranic vidí hrozbu.

Rusové požadují, aby měli nad fungováním základny kontrolu. Jde například o možnosti, že by základnu kontrolovali ruští inspektoři. Podle posledních zpráv se mezi Rusy a Američany blíží uzavření dohody.

Podle amerických představitelů je šance, že se podaří jednání uzavřít na setkání amerického prezidenta George Bushe a ruského Vladimira Putina, které se uskuteční 6.dubna.

Čtěte také: Bush bude v dubnu jednat s Putinem o radaru

 

Právě se děje

Další zprávy