Italové se bojí jíst mozzarellu. Kvůli dioxinům

mih
21. 3. 2008 14:33
V mléce 80 stád skotu byly nalezeny nebezpečné látky
Mozzerellu Italové používají například při přípravě salátu Caprese
Mozzerellu Italové používají například při přípravě salátu Caprese | Foto: Jiří Mevald

Neapol - Italové přestávají jíst mozzarellu. V okolí Neapole totiž veterináři nalezli v mléce, ze kterého se tradiční sýr vyrábí, nebezpečné dioxiny.

Vysoké množství nebezpečných látek bylo zjištěno u osmdesáti stád buvolů.

Úřady sice oznámily, že lidé mohou bez obav mozzarellu jíst, přesto prodej tohoto sýru z neapolské oblasti klesl v posledních dnech o polovinu.

Dioxiny jsou látky nebezpečné i ve stopovém množství, vznikají například při spalování toxického odpadu. Mají karcinogenní účinky.

Za dioxiny v sýru zřejmě může kolaps svozu odpadků v jihoitalské Neapoli.
Za dioxiny v sýru zřejmě může kolaps svozu odpadků v jihoitalské Neapoli. | Foto: Reuters

Můžou za to odpadky

Buvoli byli umístěni do karantény. Momentálně probíhá testování kvality mléka u dalších několika stovek stád. Úřady nicméně oznámily, že sýry, které se dostávají na trh, jsou pro konzumenty bezpečné.

"Zatím to nevíme přesně, ale vysoká hladina dioxinů je pravděpodobně způsobena, tím, co buvoli jedli," řekl agentuře AFP úředník, který má problém s dioxiny na starosti. Poznamenal, že buvoli se pásli v oblastech, kde byl v minulých letech vyhozen nebezpečný odpad.

Jih Itálie se už čtrnáct let potýká s problémy s odpadem. Systém zcela zkolaboval na přelomu loňského a letošního roku.

Firmy svážející v Neapoli a okolí odpady přestaly pracovat, protože už údajně neměly odpadky kam odvážet. Lidé v Neapoli začali domovní odpad odhazovat na ulici.

S úklidem tisíců tun odpadu pak musela pomáhat i armáda.

Za problémy s odvozem a ukládáním odpadků je mimo jiné odpovědná jihoitalská mafie, která se zmocnila výnosného obchodu s odpady a brání se zavádění nových technologií, aby co nejvíc vydělala.

 

Právě se děje

Další zprávy