Další pokus o sjednocení Kypru začal. Úspěch je blízko

man
21. 3. 2008 11:15
Ostrov je rozdělen na řeckou a tureckou část od 1974
Rozdělená ulice Ledra v Nikózii by se už brzy mohla otevřít. Její turecká a řecká část se podle OSN konečně spojí.
Rozdělená ulice Ledra v Nikózii by se už brzy mohla otevřít. Její turecká a řecká část se podle OSN konečně spojí. | Foto: Reuters

Nikózie - Prezidenti řecké a turecké části Kypru obnovili po čtyřech letech jednání o sjednocení ostrova.

Rozhovory umožnily únorové prezidentské volby v jižní řecké části ostrova. Zvítězil v nich komunista Demetris Christofias, který je k jednání s kyperskými Turky vstřícnější než předchozí prezident Tassos Papadopoulos.

Christofias se se svým tureckým protějškem Mehmetem Talátem setkal v sídle OSN v zóně, která rozděluje metropoli Nikózii na řeckou a tureckou část.

Optimismus na všech stranách

Tentokrát panuje optimismus, protože cesta ke kompromisu a šance na sjednocení se zdá být větší než kdykoliv v minulosti.

Foto: Aktuálně.cz

"Doufám, že toto setkání je zcela novým začátkem. Oba politici by měli brzy společně otevřít známou ulici Ledra, která byla zavřená a z obou stran blokovaná od rozdělení v roce 1974," citovala agentura Reuters mluvčího OSN José Diaze.

Optimistická je tentokrát i Evropská unie.

"Propast, která v současnosti řeckou a tureckou komunitu rozděluje, už není tak hluboká jako v minulosti. Pro oba lídry nebude nemožné zbývající rozdíly překonat. To je zpráva, na kterou svět dlouho čekal," řekl britský velvyslanec v Nikózii Peter Millet.

Řecké NE v referendu

Rozhovory byly zablokovány od referenda v roce 2004, v němž o plánu OSN na sjednocení hlasovali kyperští Turci pro, ale Řekové proti, a tak z realizace plánu sešlo.

Papadopoulos tehdy doporučoval řeckým voličům hlasovat proti a k jednáním s kyperskými Turky se stavil značně odtažitě.

Christofias dal dříve najevo, že pokud vyhraje, sedne si s představiteli kyperských Turků ke stolu a pokusí se vyjednat sjednocení za podmínek přijatelných pro většinu Řeků.

Ti odmítli plán OSN hlavně kvůli tomu, že nebyli spokojeni s finanční kompenzací za majetek, o který přišli po invazi turecké armády v roce 1974.

Na území kontrolovaném tureckými vojáky - jde přibližně o třetinu ostrova - vyhlásila v roce 1983 nezávislost tzv. Severokyperská Turecká republika.

Kromě samotného Turecka ji však nikdo neuznal. Do Evropské unie tak vstoupila jen řecká část Kypru. Turecká je nadále politicky i hospodářsky izolována.

 

Právě se děje

Další zprávy