Bulharsko prodá staré německé tanky. Zájem je velký

man, Reuters
19. 3. 2008 16:20
Stroje z války stály desítky let u turecké hranice
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Sofie - Milovníci historických tanků se sjíždějí z celého světa do bulharské metropole.

Dnes začíná unikátní aukce. Bulharské ministerstvo obrany nabízí zájemcům několik desítek německých tanků Panzer IV z druhé světové války.

Kdo bude chtít nějaký získat, musí počítat s cenou minimálně dva miliony eur.

Kde se tolik nacistických tanků v Bulharsko vzalo? A proč po tolika letech?

Jde o výzbroj, kterou  Hitler dodával Sofii v době, kdy Bulharsko bylo jeho válečným spojencem. Po válce tanky v zemi zůstaly a paranoidní vůdce bulharského komunistického režimu Todor Živkov se je rozhodl využít originálním způsobem.

Foto: Aktuálně.cz

Téměř stovku strojů umístil do vykopaných příkopů podél hranice s Tureckem. Mělo jít o takzvanou první linii obrany před možným útokem nepřítele.

Zatímco Bulharsko bylo sovětským satelitem a členem Varšavské smlouvy, Turecko se naopak už v roce 1952 stalo členem NATO.

Živkov se obával tureckého útoku, a tak později nechal vybudovat ještě druhou linii. Tentokrát ze sovětských tanků T-34.

Po pádu komunistického režimu se na tanky poněkud zapomnělo a bez dozoru dál chátraly v hlíně.

Povšimli si jich ale zloději. Loni policie zadržela dva Němce, kteří se jeden tank v dobrém stavu pokusili po částech propašovat ze země. Podle bulharských médií má jít o kus, který Hitler osobně věnoval manželce bulharského cara.

Po tomto incidentu se vedení armády rozhodlo tanky vykopat a zpeněžit je.

O aukci je velký zájem. "Přijíždějí sběratelé doslova z celého světa," řekl novinářům zástupce ředitele Muzea vojenské historie v Sofii Blagoj Milenov.

Část tanků bude prodána nyní, další kolo aukce se uskuteční v květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy