Farkaš si pád nepamatuje, spekulace sílí

Tomáš Fránek
24. 1. 2006 17:15
Bratislava - Piloti slovenského vojenského letadla, které se minulý týden zřítilo v Maďarsku, se krátce před pádem odhlásili z radaru.

Vyšetřování tragické nehody zatím neodpovědělo na žádnou z otázek, proč vojenské letadlo havarovalo. Dosud nepomohly ani záznamy z černé skříňky AN 24.

A jediný přeživší voják Martin Farkaš, který se úspěšně v nemocnici v Košicích zotavuje, si pamatuje jen útržky.

"Obsah černé skřínky budou vyšetřovatelé zkoumat ještě několik dní. Zatím neodhalili nic, co by naznačovalo technické problémy," uvedl mluvčí slovenské armády Milan Vanga.

Zachránila vojáka toaleta?

Z komentářů lékařů a expertů je tak jasné jen to, že nadporučík Farkaš měl při tragédii obrovské štěstí: podle odborníků musel být v době pádu letadla v nějakém malém prostoru. Například na toaletě.

Vrak slovenského vojenského letadla.
Vrak slovenského vojenského letadla. | Foto: Reuters

"V malém prostoru se nevyvine tak velký tlak a energie jako ve velkém prostoru," uvedl lékař Karol Jarábek.

Podobný názor uvedl na serveru Pravda.sk také šéf bratislavské záchranné služby Karol Kálig. "Logika napovídá, že nějaký mechanizmus snížil sílu a energii při havárii, která by jinak byla pro něho osudná. Možná byl prostě na vhodném místě," uvedl Kálig.

To, kdyby v době havárie byl Farkaš na toaletě, by napovídalo tomu, že piloti neměli žádné technické problémy a let vnímali jako bezproblémový.

Přistávali bez radaru

Na Slovensku se proto začalo debatovat o tom, zda havárii nezpůsobila chyba těch, kteří letadlo řídili. Piloti se totiž těsně před přistáním v Košicích a nárazem do kopce u maďarské obce Hejce rozhodli pro vizuální navádění - tedy přistání bez pomoci radaru z letiště.

Sílící spekulace kolem havárie přiživují i politici. Nezávislý poslanec Miroslav Maxon požádal ministra obrany Juraje Lišku o vysvětlení, proč bylo na palubě letadla o deset lidí více, než bylo při těchto letech z Kosova obvyklé.

Kapacita letadla ale překročena nebyla, na palubě bylo čtyřicet tři mužů a žen, do letadla typu AN 24 se vejde až padesát cestujících.

Slovensko chystá poslední rozloučení

Slovensko se chystá ve čtvrtek na společné rozloučení se všemi oběťmi neštěstí.

To se uskuteční ve sportovní hale v Prešově na východě Slovenska, odkud pochází většina zesnulých.

Na obřadu se čeká účast tisíců lidí včetně celého politické vedení země a také z dalších zemí. Podle vedení slovenské armády účast přislíbil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer, z Česka se obřadu zúčastní ministr obrany Karel Kühnl, náčelník generálního štábu Pavel Štefka a také Aleš Vodehnal, bývalý velitel kontingentu KFOR v Kosovu.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy