Zbohom, loučilo se Slovensko s vojáky

Tomáš Fránek
23. 1. 2006 19:00
Bratislava (Od zvláštního zpravodaje) - Stovky lidí dnes na Slovensku přišly na zádušní mše a tisíce podepsaly kondolenční listiny na počest čtyřiceti dvou mužů a žen, kteří zahynuli při leteckém neštěstí.

V bratislavském Dóme svatého Martina - zaplněném do posledního místečka - sloužil v podvečer mši arcibiskup Ján Sokol a nejvyšší vojenský slovenský duchovní František Rábek.

Dopis poslal také papež Benedikt XVI.

Do bratislavského chrámu zamířili jak přední slovenští politici, tak desítky obyvatel Bratislavy.

"Znal jsem se s rodinou jednoho z důstojníků, kteří zahynuli. Chtěl jsem naposledy vzdát hold, byli to stateční lidé," uvedl Karol Szabo - jeden z účastníku mše, kterou Slovenská televize vysílala v přímém přenosu.

Stejně jako další lidé na mši jen stěží zadržoval slzy.

"Hrozná tragédie," plakala Mária Vojtková.

Neviditelný smutek

Přímo v Bratislavě však kromě vlajek na půl žerdi nebyl státní smutek příliš vidět.

Pouze sázkové kanceláře a některé bary a restaurace omezily na znamení piety provozní dobu.

Lidé přesto na mrtvé vojáky mysleli. "Život se nezastaví, ale mělo by to být pro všechny poučení, že tady nejsme na věky a podle toho se musíme chovat," říkal student Peter Bednár.

Starosta maďarské obce Hejce, kde se letadla zřítilo, Géza Rohály uvedl, že ves nechá obětem největšího leteckého neštěstí v dějinách slovenské armády postavit pomník.

Státní smutek oficiálně skončí na Slovensku v úterý v poledne. Ve čtvrtek by se mělo konat poslední rozloučení s oběťmi.

Vyšetřování pokračuje...

Pokročilo i vyšetřování pádu letadla.

Nadporučík Martin Farkaš, který jako jediný prežil havárii vojenského letadla, už vypovídal před vyšetřovatelem.

Stalo se tak po rozhovoru s lékařem, který uvedl, že voják je už schopný odpovídat na otázky týkající se nehody a posledních minut letu. Armáda zatím ale obsah výpovědi nezveřejnila.

"Mohu jen potvrdit, že na základě doporučení psychologa dnes pana Farkaše navštívili vyšetřovatelé. Lékaři totiž stanovili, že pacient už je schopen odpovídat i na otázky týkající se leteckého neštěstí," uvedl mluvčí armády Milan Vanga.

Dodal, že prozatím nemůže poskytnout ani žádné podrobnější zprávy o vyhodnocování údajů z černé skříňky havarovaného letadla armádními experty v Košicích.

...a stejně tak i spekulace

Rozruch vyvolal také článek bývalého vojenského pilota Petra Švece v deníku Pravda. Ten vyslovil pochybnosti, že celé vyšetřování nehody bude nestranné. Podle Švece nehodu totiž vyšetřují ti, kteří za letecký park slovenské armády nesli zodpovědnost.

"Slovensko je držitelem velmi nepříznivého světového prvenství. Přepočítáním počtu obětí leteckých nehod na počet odlétaných hodin jsme dosáhly pravděpodobně světový rekord jenom tři tisíce hodin na jednu oběť," uvedl Švec, který je nyní letovým ředitelem jedné z leteckých společností na Slovensku.

Článek vyvolal bouřlivou odezvu, na serveru Pravda.sk o něm lidé diskutovali celý den.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy