Chirac: Na teror odpovím jaderným úderem

ČTK
19. 1. 2006 15:30
Paříž - Prezident Jacques Chirac nevyloučil použití jaderných zbraní, jestliže některá země podnikne teroristický útok proti Francii.

"Vedoucí představitelé států, které by se uchýlily k použití teroristických prostředků proti nám, i těch, které by tak či onak plánovaly použití zbraní hromadného ničení, musejí pochopit, že by se vystavili naší rozhodné a přiměřené odpovědi. Tato odpověď může být konvenční, ale může být i jiného druhu," řekl doslova Chirac při projevu na vojenské základně Ile Longue.

Hrozby posoudím sám

Za životně důležité zájmy, které mohou ospravedlňovat jaderné odstrašení, označil také situaci, kdy bude ohroženo zásobování strategickými surovinami či když bude potřeba ochránit některého ze spojenců.

Jde o rozšíření "repertoáru" hrozeb, při nichž je Francie připravena použít jadernou zbraň. Až dosud byly za tyto životní zájmy považovány obrana územní celistvosti státu, obrana jeho občanů a svobodné uplatňování francouzské svrchovanosti.

Posouzení toho, zda nastalá situace vyžaduje jadernou odpověď, zůstává podle Chiraka na prezidentu republiky. Potká-li se Francie s vážnou hrozbou, nemá podle něho na výběr jen "nečinnost a zničení". Prezident zároveň oznámil, že s cílem zpružnit jaderné síly byl na některých raketách snížen počet jaderných hlavic.

Zazněla i kritika Íránu

V projevu na základně Ile Longue v západní Francii prezident rovněž kritizoval "pokušení některých států vybavit se jaderným potenciálem v rozporu s platnými smlouvami".

Francie vede spolu s Británií a Německem jménem Evropské unie obtížná jednání s Íránem o jeho kontroverzním jaderném programu. Jednání byla přerušena poté, co Írán minulý týden znovu začal s obohacováním uranu.

Francouzský prezident dnes řekl, že boj proti terorismu je "jedna z priorit", ale že problematiku obrany a bezpečnosti nelze zužovat jen na něj.

Jaderné odstrašení, základ vojenské doktríny

Jaderné odstrašení je základní prvek francouzské vojenské doktríny. Francie má 250 až 300 jaderných hlavic, umístěných ve velké většině na ponorkách. Udržování této odstrašující síly stojí ročně asi 3,5 miliardy eur (asi 100 miliard korun), tedy asi desetinu francouzského vojenského rozpočtu.#reklama

Prezident dnes o francouzském jaderném odstrašení hovořil poprvé od roku 2001. Tehdy řekl, že jaderné odstrašení musí Francii umožnit, aby čelila případnému ohrožení svých životních zájmů regionálními mocnostmi vybavenými jadernými zbraněmi.

 

Právě se děje

Další zprávy