Sestřelil jsem Saint-Exupéryho, přiznal pilot Luftwaffe

sim
17. 3. 2008 1:20
Promluvil po takřka 65 letech

Paříž - Bývalý pilot německé Luftwaffe Horst Rippert ve svých 88 letech přiznal: Zřejmě jsem zabil autora Malého prince.

Antoine de Saint-Exupéry, jehož smrt obestíralo tajemství téměř pětašedesát let, odstartoval 31. července 1944 v 8:30 ze základny na Korsice k letu nad Francií. Vrátit se měl nejpozději o půl třetí, kdy by mu muselo dojít palivo. Ale na přistávací ploše na něj čekali marně. Saint-Exupery se nevrátil. Nikdy se nenašly ani trosky letadla, ani jeho tělo.

Životopisci tak mohli o smrti francouzské spisovatele psát: Třeba se odebral na jinou planetu, za svým Malým princem. Častěji se však klonili k závěru, že muž, kterého trápili vnitřní démoni, spáchal sebevraždu.

Pravdu nyní vyjevil bývalý německý voják Rippert, z jehož připravované knihy "Saint-Exupéry - Poslední tajemství" citoval deník Le Figaro. (článek v originále najdete zde) 

Malý princ
Malý princ | Foto: Repro Aktuálně.cz

"Jsem to já, kdo Saint-Exupéryho sestřelil. Nebyl jsem si jistý identitou pilota, jehož letadlo jsem sundal. Neviděl jsem ho. Celou dobu jsem doufal, že to nemusel být právě můj oblíbený spisovatel. Ale vše tomu nasvědčuje."

Saint-Exupéry narukoval na začátku druhé světové války v Toulouse, patřil k leteckým průzkumníkům. Po pádu Francie odešel do Spojených států, kde vznikla jeho neslavnější kniha Malý princ. V záloze nevydržel dlouho a znovu se vrátil k letectvu; sloužil ve francouzských silách na severu Afriky, na Sardinii a na Korsice. Trosky letadla, o kterém se věřilo, že mohl pilotovat, se našly až v roce 2000 v moři poblíž francouzského Marseille.

 

Právě se děje

Další zprávy