Neštěstí v Albánii: Exploze zabily možná desítky lidí

jaa
16. 3. 2008 15:33
Na místě jsou mrtví a stovky zraněných
Obyvatelka Tirany vyděšená výbuchy muničních skladů nedaleko albánského hlavního města
Obyvatelka Tirany vyděšená výbuchy muničních skladů nedaleko albánského hlavního města | Foto: Reuters

Tirana - Série explozí v areálu vojenské základny na předměstí albánské metropole Tirany si zatím oficiálně vyžádala pět životů a okolo 247 zraněných, především civilistů. Vyprošťovací práce ale pokračují, a tak se může počet mrtvých ještě zvýšit.

K výbuchům došlo při zneškodňování munice uskladněné na základně, která sloužila jako centrální skladiště zastaralé munice z celé Albánie. Munice byla stará 40 až 50 let.

Vláda: Může být až 63 mrtvých

"Neznáme přesné číslo, ale obáváme se nejhoršího u tří pracovních týmů, které byly v přímo v místě výbuchu. V každém z nich bylo 23 lidí. Několik z nich byli Američané," řekl agentuře Reuters mluvčí albánského premiéra. Svědek výbuchů Albin Mexchaj odhadl počet lidí v areálu při výbuchu na stovku.

Zraněné záchranáři odvezli do okolních nemocnic. "Deset z nich je ve vážném stavu, ostatní mají lehká zranění a mnozí jsou v šoku," řekl novinářům ministr zdravotnictví Nard Ndoka. Místní média uvádějí, že jde většinou o popáleniny, otřesy mozku, zlomeniny a další lehká zranění způsobená střepinami. Do nemocnic přicházejí obyvatelé Tirany, aby darovali krev, hlásí reportéři.

Zraněné navštívil v nemocnici i premiér Sali Berisha a vyjádřil se také k zatím rozporuplným informacím o ztrátách na životech. "Počet mrtvých je významný," řekl Berisha.

Premiér: Munice byla zastaralá

Premiér nevyloučil, že příčinou výbuchů mohlo být selhání lidského faktoru. Na druhou stranu zmínil stáří munice v albánských muničních skladech a její stav. "Problém munice je jednou z nejvážnějších a nejstarších hrozeb." Podle něho mohlo k explozím dojít kvůli přílišnému stáří uskladněné munice.

Kouř stoupá z předměstí hlavního města Albánie Tirany, kde vybuchly muniční sklady
Kouř stoupá z předměstí hlavního města Albánie Tirany, kde vybuchly muniční sklady | Foto: Reuters

Z místa neštěstí přicházejí pouze neúplné a často nejasné informace. Na vině je fakt, že stále dochází k menším explozím. Albánské televizní stanice ukazují záběry zřícených domů. Reportér TV Klan informuje o množství roztroušené nevybuchlé munice v okolí vojenské základny.

Neustávající exploze děsí obyvatele předměstských částí Tirany. Reportéři agentury Reuters hlásí, že lidé opouštějí svá obydlí a vozidla a utíkají do bezpečí.

Lidé utíkají do betonových bunkrů

"Vystrašení lidé oblast opouštějí i pěšky po dálnici, jsou mezi nimi i ženy a děti," hlásí z místa kameraman. "Explozí poškozené automobily zůstávají na dálnici opuštěné," dodává. Lidé se schovávají do betonových bunkrů vybudovaných režimem diktátora Envera Hodži. Jiní utíkají do okolních kopců.

Krátce po výbuchu armáda na místo vyslala dokonce vrtulníky, které měly zjistit, jaký je rozsah škod a případně pomoci s evakuací a záchrannými pracemi. Ty ale nemohly právě kvůli pokračujícím explozím přistát. Mluvčí ministra vnitra uvedl, že na místo se nyní místo helikoptér vydali policisté a vojáci v obrněných vozidlech.

Evakuace proběhla nejen v okolí vojenské základny ve vesnici Gerdec, ale také na několik kilometrů vzdáleném letišti Matky Terezy. Výbuch byl tak silný, že tlaková vlna rozbila okna letištní budovy. Letiště na půl hodiny přerušilo provoz. Před šestou hodinou středoevropského času byl provoz plně obnoven.

 

Právě se děje

Další zprávy