Ambiciózní projekt Vídeň hl.n. se ocitl na slepé koleji

Blahoslav Hruška
14. 3. 2008 10:20
Hrozí konflikt s UNESCO. Uvnitř: Fotogalerie
Foto: Holtz/Hoffmann-Wimmer

Vídeň (od našeho zpravodaje) - Cestující z Prahy, kteří vystupují na dnešním Jižním nádraží rakouské metropole, zažívají stejné pocity jako cizinci v pražských Holešovicích.

Nulové služby, temná zákoutí a betonová hala, v níž se prohání vítr, by ale již za čtyři roky měly být minulostí. Za rok začne totiž demolice a v roce 2012 by první expresy z Prahy měly zastavit na zbrusu novém hlavním nádraží, které si v pompéznosti nijak nezadá s tím berlínským.

Wien Hbf v číslech
Autor fotografie: Holtz/Hoffmann-Wimmer

Wien Hbf v číslech

  • náklady: 880 milionů eur
  • architekt: Hotz/Hoffmann-Wimmer
  • rok dokončení: 2012/2013
  • kapacita: 40 tisíc cestujících denně

Taková je alespoň teorie. Jenže výstavba nového mimoúrovňového nádraží se stále komplikuje. Sotva utichly spory o tom, že zakázka na stavbu drážní části byla udělena bez výběrového řízení, dostal projekt další trhliny.

Na žádost několika architektů totiž soud kvůli chybnému výběrovému řízení zrušil plány na obchodní a administrativní centrum BahnhofCity, které mělo vyrůst poblíž nádraží. Výstavba lukrativní výškové budovy a 20 tisíc metrů nákupní plochy tak nabere velké zpoždění.

Větším problémem je ale samotný sto metrů vysoký kancelářský komplex. Budova ze skla a oceli se totiž bude pnout k nebi co by kamenem dohodil od zámku Belvedere.

Barokní komplex vystavěný princem Evženem Savojským je však od roku 2001 na seznamu UNESCO, které teď hrozí, že kvůli mrakodrapu zapíše Belvedere na listinu ohrožených památek.

Rozhodnutí by mělo padnout v červenci na zasedání komise UNESCO v Kanadě.

Příliš nadšení z nádraží, které projektovalo architektonické konsorcium Hotz/Hoffmann-Wimmer, nejsou ani mnozí Vídeňané.

"Vídeň má zničující touhu po průměrnosti," citoval list Der Standard ředitele Architektonického centra Wien AzW Dietmara Steinera.

Šéf Městského muzea má ale na věc jiný pohled. "Vídeňané to ještě netuší, ale bude to epochální změna," věští Wolfgang Kos.

 

Právě se děje

Další zprávy