Hrozí konflikt s Ruskem o kontrolu Arktidy, varuje EU

mih
12. 3. 2008 10:40
Změny klimatu mohou vést k migraci a energetické válce

Brusel - Evropská unie varuje před růstem mezinárodního napětí kvůli tomu, že globální oteplování odkryje nové oblasti plné nerostného bohatství.

Spory jsou pravděpodobné zejména o arktickou oblast, o kterou se nejspíše budou přít Evropa a Rusko. Spory mohou vyvrcholit až válkou o energie.

Arktický led v důsledku globálního oteplování rychle taje a odkrývá naleziště kovů, ropy i nové námořní trasy.

Co způsobí tání v Arktidě

Javier Solana a Benita Ferrero-Waldnerová, dva nejvýše postavení zahraničněpolitičtí činitelé EU, předloží vládám evropských států zprávu, která varuje před "významnými potenciálními konflikty", a to kvůli "zvýšenému soupeření ohledně přístupu k energetickým zdrojům a ohledně jejich kontroly".

O obsahu dokumentu informoval jako první britský deník The Guardian.

Zpráva upozorňuje, že tání ledu v Arktidě může mít "dopad na mezinárodní stabilitu a na evropské bezpečnostní zájmy".

Autoři zprávy se pozastavují i nad tím, že už loni Rusko oznámilo svůj nárok na oblast Arktidy. Ruský prezident Vladimir Putin označil vědce, kteří umístili ruskou vlajku na arktickém mořském dně, za hrdiny.

Čtěte také: Ruská expedice míří domů. Dobyla dno pólu

Napětí mezi severem a jihem

Globální oteplování může podle autorů zprávy přinést řadu dalších sporů.

Předpokládá se zvýšení napětí mezi bohatým severem a chudým jihem. Zatímco totiž změny klimatu způsobují především bohaté státy na severu, následky změn pocítí nejvíce chudé země na jihu.

Dalším důsledkem změn klimatu může být masová migrace, politická radikalizace, rozklad států, další destabilizace Blízkého východu i střední Asie, tvrdí autoři zprávy.

Hrozba budoucích konfliktů o energie bude i jedním z témat summitu NATO, který se uskuteční začátkem dubna v rumunské Bukurešti.

Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy