Vatikán stanovuje hříchy moderní doby

mih
10. 3. 2008 16:30
Moderní doba přináší nová pokušení

Vatikán - Katolická církev se shoduje, že moderní doba přináší nová pokušení, kterým je třeba čelit.

Jeden z hlavních představitelů církve nyní uvedl v článku oficiálních vatikánských novin, jaké jsou moderní smrtelné hříchy.

Jsou jimi obchod s drogami a jejich užívání, znečišťování životního prostředí, manipulace s geny, lékařské experimenty (například výzkum kmenových buněk), život v nadměrném bohatství, chování vedoucí k sociální nespravedlnosti a chování vedoucí k šíření chudoby.

Drogy? Oslabují mysl

Původních sedm smrtelných hříchů křesťanů zahrnují pýchu, lakotu, závist, hněv, smilstvo, obžerství a lenost.

Duše zemřelého, který páchá tyto smrtelné hříchy, skončí v případě, že neučiní pokání, podle křesťanského učení v pekle.

Podle vysoce postaveného biskupa a nejbližšího spolupracovníka papeže Gianfranca Girottiho kněží musejí uspořádat výčet nových hříchů, které se objevují jako "následek nezastavitelného procesu globalizace".

"Boha urážíte nejen krádežemi, rouháním nebo touhou po vaší sousedce, ale také ničením životního prostředí, morálně spornými vědeckými experimenty nebo genovými manipulacemi," citovala britská média kněze Gianfranca Girottiho, jehož výroky byly publikované v oficiálních vatikánských novinách L'Osservatore Romano.

Podle kněze by například lidé měli bránit tomu, aby extrémní bohatství drželo pouze několik lidí. A třeba drogy podle kněze "oslabují mysl a zatemňují inteligenci".

V protikladu k původním sedmi hříchům křesťanské učení stanovuje sedm ctností - pokoru, mírumilovnost, cudnost, přejícnost, střídmost, činorodost a štědrost. Zda církev stanoví také ctnosti k hříchům moderní doby, zatím není jasné.

 

Právě se děje

Další zprávy