V Bratislavě přistávají záhadná neoznačená letadla

Red Zah
10. 3. 2008 9:40
Reportáž zveřejnila televize Joj
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bratislava - Neoznačená letadla, ze kteých nikdo nevystupuje ani do nich nenastupuje, přistávají v posledních měsících a týdnech na bratislavském letišti Milana Rastislava Štefánika.

S odvoláním na pracovníky letiště to uvedla slovenská televize Joj.

Podle svědků vozí posádku z letadla nebo k letadlu auta s tmavými skly a samotný letoun má přes okna nalepené neprůhledné fólie.

Podle televize Joj a některých zaměstnanců letiště se možná jedna o letadlo CIA, které tajně převáží po světě vězně, zajaté americkými vojáky v Afghánistánu, Iráku a dalších zemích.

Ministr vnitra Robert Kaliňák to popřel. Novinářům řekl, že jde o komerční lety, na kterých není nic podezřelého a není důvod je monitorovat.

Televize Joj tvrdí, že jeden ze strojů, které nyní stojí na letišti, patří americké společnosti Vision Airlines. Ta oficiálně provozuje pouze vnitrostátní lety ve Spojených státech.

V souvislosti s tajnými lety CIA se hovořilo v minulosti i o existenci tajných věznic, kde jsou zadržení lidé, podezřelí z terorismu, vyslýcháni.

Tyto věznice se podle svědectví měly nacházet v Polsku, Rumunsku a některých islámských zemích. Dosud však jejich existence nebyla prokázána.

Vyšetřováním se zabývala i zvláštní komise Evropského parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy