Topolánek zkritizoval způsob volby ruského prezidenta

mih
3. 3. 2008 16:13
Svět Medveděvovi blahopřeje, skřípe při tom ale zuby
Nový ruský prezident Dmitrij Medveděv
Nový ruský prezident Dmitrij Medveděv | Foto: Reuters

Praha/Berlín/Moskva - Způsob, jakým vyhrál prezidentské volby v Rusku Dmitrij Medveděv, kritizují někteří zahraniční politici. Patří mezi ně i český premiér Mirek Topolánek.

Medveděvovo vítězství bylo předem jasné, získal 70,23 procenta hlasů. Za svého zástupce si jej zvolil dosluhující prezident Vladimir Putin.

"S politováním konstatuji, že se jasné vítězství D. A. Medveděva neobešlo bez obvinění opozičních kandidátů z falšování výsledků a nerovné předvolební kampaně," napsal ve svém prohlášení Mirek Topolánek. Dodal, že zvláště nepřípustná byla administrativní omezení přístupu kandidátů k volbám.

Ruská volební komise například zakázala účast ve volbách opozičnímu kandidátovi Michailovi Kasjanovovi. Státní média dávala prostor prakticky pouze Dmitriji Medveděvovi.

ČTĚTE VÍCE: Ruské volby: Sázky na vítěze se nepřijímají

Topolánek: Rusko je přátelská země

Topolánek nicméně Medveděvovi poblahopřál k vítězství a označil Rusko za přátelskou zemi a důležitého partnera. Český premiér dodal, že pod Medveděvovým vedením věří v další růst životní úrovně Rusů.

Svá blahopřání už zaslali také další evropští a světoví politici. Řada z nich opatrně zmínila problematický průběh voleb.

Foto: Aktuálně.cz

"Není pochyb o tom, že ve volební kampani v Rusku nebyla vždy respektována pravidla demokracie. Německá vláda dala jasně najevo politování, že mezinárodním pozorovatelům nebylo umožněno dělat svou práci tak, jak by si byli přáli," prohlásil mluvčí německé vlády Thomas Steg. Někteří volební pozorovatelé se ruských voleb nezúčastnili, protože je Rusové nevpustili včas do země.

Přesto německá předsedkyně vlády Angela Merkelová doufá, že se s Dmitrijem Medveděvem brzy setká.

Čtěte také: V Rusku se má ujmout moci malý velký muž číslo dva

Bush průběh voleb nezkritizoval

Většina evropských politiků však prohlásila, že zvolení Dmitrije Medveděva reflektuje vůli Rusů, kteří si přáli jeho zvolení a pokračování politiky Vladimira Putina, jenž zemi zajistil stabilitu a ekonomický růst.

Americký prezident George Bush prozatím průběh ruských voleb nezkritizoval. "Je v zájmu Ruska a Spojených států spolupracovat v oblastech jako nešíření jaderných zbraní, boj proti terorismu a mezinárodnímu zločinu," řekl Bushův mluvčí Gordon Johndroe.

Čtěte také: Malý Putin Medveděv drtivě ovládl Rusko

 

Právě se děje

Další zprávy