Svoboda harddisku je v Německu občanským právem

bh
28. 2. 2008 15:26
Ústavní soud zpřísnil podmínky sledování PC
Foto: Ondřej Besperát

Karlsruhe - Mezi základní občanská práva patří jistota, že nikdo nemůže vniknout do soukromého domu nebo otevírat poštu. Německý ústavní soud k výčtu práv přidal další - nikdo nemá právo prohledávat obsah cizího počítače.

Podle soudců totiž musí existovat právo na "zaručení důvěrnosti a integrity informačně-technických systémů".

Neznamená to ale, že by kriminalisté neměli právo použít prohledávání počítačových souborů na harddisku jako metodu boje proti závažné kriminalitě, například dětské pornografii.

Soudci ale zdůraznili, že v takovém případě musí být v sázce "nezměrně důležitý právní statek", tedy "život a svoboda osob" nebo ohrožení podstaty státu či samotných základů lidské existence.

Prohledávání počítačových dat na dálku může nařídit jen soud a data nesmí být schraňována.

Ústavní soud tak ukončil vleklý spor, nakolik je přípustné nasazovat například osobám podezřelým z plánování teroristických útoků do počítače špionážní programy.

Čtěte více: Německé vnitro chce rozesílat zavirované e-maily

Právě takový postup totiž umožňovala legislativa Severního Porýní-Vestfálska, na niž si v Karlsruhe stěžovala skupina aktivistů v čele s exministrem vnitra Gerhartem Baumem.

Verdikt také uvolnil ruce velké koalici, která kvůli stížnosti u ústavního soudu zastavila práci na novém zákoně o Spolkovém kriminálním úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy