Boeing na biopaliva poprvé letěl. Přistál v Holandsku

gaz
24. 2. 2008 16:56
20 procent energie si bere z ořechů
Miliardář Branson a jeho Boeing 747 létající částečně na biopaliva.
Miliardář Branson a jeho Boeing 747 létající částečně na biopaliva. | Foto: Reuters

Amsterdam - První letadlo, které je částečně poháněno biopalivy, v neděli odstartovalo z londýnského letiště v Heathrow a přistálo v Amsterdamu. V letadle necestovali žádní pasažéři. Informovala o tom britská BBC.

Majitelem dvoupatrového Boeingu 747 je britská firma Virgin Atlantic. Jeden ze čtyř motorů letadla je připojen k nádrži s biopalivem, které zajišťuje 20 procent energetické spotřeby létajícího obra.

"Nemusí jít nutně o kolumbovské vejce daleké budoucnosti, ale prokáže to, že takováto paliva mohou létat ve výšce 10 tisíc metrů," prohlásil majitel Virgin Atlantic a známý dobrodruh Richard Branson.

Kokosový pohon

Podle BBC letecké společnosti řeší to, že ve vyšších polohách, kde klesají teploty, mrznou biopaliva rychleji než standardní letecký benzín.

Ekologové upozorňují, že biopaliva, o kterých se mluví jako o východisku problému globálního oteplování, mu naopak mohou napomoci. Negativem je i to, že biopaliva zvedají světové ceny potravin, což je nepříjemné zejména pro chudé země.

Virgin Atlantic se proto rozhodla použít palivo z kokosových ořechů a brazilských ořechů babassu, které tlak na ceny potravin nevytvářejí.

Podle společnosti je možné, že za 10 let budou letadla na biopaliva létat zcela běžně.

 

Právě se děje

Další zprávy