Bosenští Srbové chtějí být jako Kosovo. Nezávislí

bh
22. 2. 2008 13:05
Parlament v Banja Luce si odhlasoval referendum
Srbský mladík demonstruje v Banje Luce.
Srbský mladík demonstruje v Banje Luce. | Foto: Reuters

Banja Luka - Republika srbská, samosprávná součást Bosny a Hercegoviny, chce následovat příkladu Kosova a vyhlásit nezávislost. Chystá o ní referendum.

Separatistické tendence sice nejsou v této části Bosny nijak nové, dostaly ale ve čtvrtek večer jasné obrysy. Parlament bosenských Srbů totiž přijal rezoluci, v níž se přímo odvolal na příklad Prištiny.

Čtěte více: S Kosovem obchází svět strašidlo separatismu

"Pokud nezávislost Kosova schválí významný počet členů OSN a zejména EU, vychází parlament Republiky srbské z toho, že má právo organizovat referendum o novém státoprávním uspořádání," stojí v prohlášení.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtete si reportáže našich zpravodajů z Kosova
Zde naleznete online přenos ze čtvrteční bouřlivé demonstrace v Bělehradu

Příznivcem rozložení multietnické Bosny a Hercegoviny, kterou na mapě Balkánu narýsovala daytonská mírová konference v roce 1995, je také srbský ultranacionalista Tomislav Nikolič.

"Bosenští Srbové byli vždy blíže vlastnímu státu než Kosovo," prohlásil místopředseda srbských radikálů.

Foto: Aktuálně.cz

Zvláštní představitel EU v Bosně a Hercegovině Miroslav Lajčák ovšem odmítá kauzu Kosova spojovat s Republikou srbskou.

"Nezodpovědní jedinci se snaží o propojení otázky Kosova a Bosny a Hercegoviny. Takové snahy odmítám. Bosna a Hercegovina není otevřenou otázkou," řekl slovenský diplomat.

Pohled do nejnovější historie mu přitom dává za pravdu. Bosenské Srby totiž fakticky odepsal již Miloševič a jejich propojení se samotným Srbskem je nyní rozsáhlé. Oba státy například sdílejí policejní databáze. Nic takového mezi Kosovem a Albánií nefunguje.

 

Právě se děje

Další zprávy