Turecko vyslalo do Iráku 10 000 vojáků a letadla

gaz
22. 2. 2008 13:30
Není to dobrý nápad, říkají EU a USA
Turecké tanky se přesunují k irácké hranici
Turecké tanky se přesunují k irácké hranici | Foto: Reuters

Ankara - Turecko vyslalo do severního Iráku 10 tisíc vojáků, aby zde podnikli ofenzivu proti základnám povstaleckých guerill Kurdské strany pracujících (PKK). S odvoláním na televizi NTV o tom informovala agentura Reuters.

Stalo se tak po intenzivním bombardování kurdských pozic ve čtvrtek. Podle NTV armáda postoupila 10 kilometrů za hranici.

"Po této úspěšné ofenzivě byla v 19:00 podniknuta pozemní ofenziva podporovaná leteckými silami," citovala agentura AP z oficiálního prohlášení turecké armády.

Stanice BBC s odvoláním na zdroje z turecké armády v pátek před půlnocí uvedla, že při ofenzivě zahynulo 5 tureckých vojáků a "desítky" kurdských povstalců.

Operace bude pokračovat i v sobotu

Vojáci se údajně mají vrátit co nejdříve, jakmile bude jejich úkol splněn. Podle jednoho vojenského zdroje to však nebude v sobotu, kdy mají operace za iráckou hranicí ještě zesílit.

Irácké úřady po druhé hodině odpolední oznámily, že nejde o velkou ofenzivu a že Ankara přes hranici poslala jen několik stovek vojáků. V telefonickém rozhovoru ve čtvrtek požádal irácký premiér Núrí Malíkí svého tureckého kolegu Recepa Tayipa Erdogana, aby Turecko respektovalo iráckou suverenitu.

Turecký voják na hranicích s Irákem
Turecký voják na hranicích s Irákem | Foto: Reuters

Že se však na severu Iráku nacházejí "tisíce" tureckých vojáků agentuře Reuters potvrdil i nejmenovaný armádní zdroj. Další tisíce údajně čekají v záloze.

Ankara vede s PKK válku již od konce sedmdesátých let. Povstalci podnikají na turecké území útoky z kurdského severního Iráku.

EU a USA: není to dobrá zpráva

Turecko na hranicích se svým jižním sousedem na konci minulého roku shromáždila 100 tisíc vojáků a neustále hrozí podniknutím velké ofenzivy. Toho se obávají nejen irácké úřady, ale také USA.

Podle náměstka ministryně zahraničí Matthewa Bryzy není současná invaze "tou nejlepší zprávou".

"Pozemní operace - to je něco zcela jiného," citovala ho agentura Reuters. Spojené státy dosud turecké ostřelování kurdských cílů přes iráckou hranici podporovaly.

Znepokojena je i Evropská unie.

"Rozumíme obavám Turecka... ale domníváme, se že tato akce není tou nejlepší odpovědí," prohlásil Javier Solana, který je zodpovědný za zahraniční politiku EU.

Sever Iráku je závislý na obchodu s Tureckem, podobný útok také narušuje křehkou rovnováhu v regionu.

Čtěte také:
Kam máme před Turky utéct, ptají se Kurdové z Iráku
Irák slíbil, že vykáže bojovníky PKK z Kurdistánu

 

Právě se děje

Další zprávy