Násilí v Bělehradu: 1 mrtvý a 150 zraněných v bitkách

Zdeněk Mihalco, Ondřej Besperát
22. 2. 2008 9:00
Akci proti nezávislému Kosovu jsme sledovali online
Pokojná demonstrace se zvrhla do pouličních bitek
Pokojná demonstrace se zvrhla do pouličních bitek | Foto: Reuters

Bělehrad (od zpravodajů Aktuálně.cz) - Bělehrad se probudil z noci plné násilí. Dvou set tisícová manifestace proti nezávislému Kosovu se v Bělehradu proměnila v boj, při němž hořela velvyslanectví.

Reportéři Aktuálně.cz ze srbské metropole ráno hlásí, že ve městě je klid, stopy po nočních bojích jsou však patrné. Před troskami restaurace McDonald´s je například ohořelé auto.

Čtvrteční demonstraci svolali srbští nacionalisté.

Cílem organizátorů a účastníků bylo vyjádřit nesouhlas s diplomatickým uznáním Kosova řadou zemí. Novou republiku už uznaly například USA, Velká Británie, Německo, Francie či Itálie.

Právě úřad USA se stal bojištěm: Od pokojných demonstrantů se odtrhlo několik stovek bitkařů, kteří do budovy vtrhli a podpálili ji. Když budovu znovu dostala pod kontrolu policie, našla na místě tělo. Podle již potvrzených informací v plamenech zahynul jeden z útočníků.

Další skupiny výtržníků vzaly útokem i další úřady - britské, turecké i chorvatské. Stejně jako v minulých dnech se pak terčem útoků staly i obchody, banky a restaurace sítě McDonald´s.

Americké ministerstvo zahraničí v ostrém prohlášení uvedlo, že nepřítomnost bezpečnostních sil u jejich velvyslanectví je netolerovatelná.

Rada bezpečnosti OSN pak v jednomyslně přijatém usnesení útoky na ambasády odsoudila. Srbsko vyjádřilo nad násilnostmi politování a označilo je za činy ojedinělých vandalů. "Je to nepřijatelné, poškozuje to obraz Srbska v zahraničí," uvedl za vládu ministr zahraničí Vuk Jeremič.

Demonstraci sledovali on-line přímo v Bělehradě reportéři Aktuálně.cz Ondřej Besperát a Zdeněk Mihalco, čtěte níže.

Den národního hněvu

Čtvrtek byl médii v Srbsku nazván "Dnem národního hněvu."

Aktuálně.cz v Kosovu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podle Srbů je Kosovo kolébkou jejich kultury a státnosti. Rok 1389, kdy se srbská a osmanská armáda střetly v bitvě na Kosově poli, je jednou z nejdůležitějších událostí srbských dějin. 

Kontrolu nad provincií Srbsko ztratilo po zásahu NATO v roce 1999.

Srbská vláda i nově zvolený prezident Boris Tadić jednozačně uvedli, že s odtržením Kosova se Bělehrad nikdy nesmíří. Vyloučili však použití síly proti nové republice.

Sám Tadić na demonstraci nevystoupil, protože je na návštěvě Rumunska. Jedné z těch členských zemí EU, které označily vyhlášení nezávislosti Kosova za porušení mezinárodního práva.

 

9:00 - Ve městě je klid. Ráno však odhalilo, že po nočních demonstracích zůstaly zcela zničeny nejméně dvě restaurace Mc Donald's v centru města. Před troskami jedné z nich leží ohořelé auto. Hořela také samotná restaurace, kde je naházeno kamení a dopravní značky. V centru města je řada rozbitých výloh. Britská ambasáda má rozbitá okna, dovnitř se však extremisté pravděpodobně nedostali. Podle srbských médií lékaři během včerejších demonstrací museli ošetřit více než pět set lidí. Zahraniční média informují, že během násilností bylo zraněno asi sto až sto padesát lidí.

Po nočním řádění chuligánů zůstala ve městě řada rozbitých výloh a vyrabovaných obchodů.
Po nočním řádění chuligánů zůstala ve městě řada rozbitých výloh a vyrabovaných obchodů. | Foto: Ondřej Besperát
Před zdemolovanou americkou ambasádou v Bělehradě stojí ráno tři srbští policisté s pobavenými výrazy ve tváři. Dalších asi deset hlídkuje poblíž.
Před zdemolovanou americkou ambasádou v Bělehradě stojí ráno tři srbští policisté s pobavenými výrazy ve tváři. Dalších asi deset hlídkuje poblíž. | Foto: Ondřej Besperát

23:55 - K útokům se vyjádřil srbský ministr zahraničních věcí: hodnotí útoky jako "nepřijatelné a politováníhodné akty extremistů". V rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že "poškodili obraz Srbsko v zahraničí a nereprezentují kolektivní cítění Srbů." 

Převrácené ohořelé auto zůstalo po nočním řádění demonstrantů před vyrabovaným McDonaldem na Trgu Slavija v Bělehradě. (foto z mobilního telefonu)
Převrácené ohořelé auto zůstalo po nočním řádění demonstrantů před vyrabovaným McDonaldem na Trgu Slavija v Bělehradě. (foto z mobilního telefonu) | Foto: Ondřej Besperát

23:30 - V pouličních střetech bylo v průběhu čtvrtka zraněno 97 lidí, píše Reuters, z toho 32 příslušníků policie a jeden dánský reportér.

23:15 - Mluvčí zastupitelského úřadu USA řekl v živém vstupu CNN, že v budově ambasády bylo skutečně nalezeno mrtvé tělo. "Předpokládá se, že jde o někoho z demonstrantů. V té době nebyli z bezpečnostních důvodů na úřadě žádní naši lidé, pouze členové bezpečnostní agentury, ale s těmi všemi jsme v kontaktu."

23:03 - Agentura Reuters hlásí, že na americkém velvyslanectví v Bělehradě bylo nalezeno ohořelé tělo. Nechybí ale nikdo z amerických zaměstnanců. Identita oběti zatím není známa. Ambasádu napadlo dnes večer asi 1000 demonstrantů. Vypáčili vstup a podařilo se jim uvnitř zapálit oheň.

Policisté s plynovými maskami: Proti demonstrantům užili slzný plyn.
Policisté s plynovými maskami: Proti demonstrantům užili slzný plyn. | Foto: Reuters

23:00 - Podle korespondentů BBC by zraněných mohlo být více než sto.

22:35 - Podle zahraničních médií byly během demonstrací poškozeny také dvě restaurace Mc Donald´s a několik výloh obchodů. Radikální skupiny protestujících také zapálily několik desítek automobilů. Zahraniční média odhadují, že se demonstrace zúčastnilo 150 až 250 tisíc lidí. Srbská média přitom avizovala, že na demonstrace se chystá až milion lidí. Podle průzkumů si však drtivá většina Srbů nepřeje Kosovo pod srbskou nadvládou za cenu války. Většina Srbů naopak vidí budoucnost Srbska v Evropské unii. 

Po nočních nepokojích bylo ošetřeno přinejmenším sto padesát raněných, z toho několik desítek policistů. V budově ambasády bylo nalezeno jedno mrtvé ohořelé tělo, pravděpodobně šlo o jednoho z chuligánů.
Po nočních nepokojích bylo ošetřeno přinejmenším sto padesát raněných, z toho několik desítek policistů. V budově ambasády bylo nalezeno jedno mrtvé ohořelé tělo, pravděpodobně šlo o jednoho z chuligánů. | Foto: Reuters

21:45 - V ulicích zůstávají už jen hloučky hlučných a nepřátelsky naladěných demonstrantů. Místní televize odhaduje, že šlo o nejmasovější protest od roku 1999, kdy do ulic vyšli lidé demonstrovat odpor proti rozhodnutí NATO bombardovat Bělehrad. Podobně obří akci pak doprovázelo i rozhodnutí vydat do Haagu někdejšího prezidenta Slobodana Miloševiče.

21:24 - Množí se zprávy o dalších pokusech zaútočit na úřady jiných mocností. Malé skupiny demonstrujících útočí kameny na policisty, kteří střeží tureckou a britskou ambasádu. Ochranu neprolomili. Proti útočníkům je nasazen slzný plyn.

21:02 - Novinář Bratislaw Grubačič, šéfredaktor místního magazínu VIP, s odvoláním na policejní zdroje tvrdí, že při násilnostech už bylo zraněno 32 lidí. Z toho 14 příslušníků policie.

Plameny šlehají z okna americké ambasády. Rozzuření demonstranti vytrhali mříže v oknech a vtrhli dovnitř. Zaměstnanci ambasády byli včas evakuováni, srbská policie ale budovu nebránila.
Plameny šlehají z okna americké ambasády. Rozzuření demonstranti vytrhali mříže v oknech a vtrhli dovnitř. Zaměstnanci ambasády byli včas evakuováni, srbská policie ale budovu nebránila. | Foto: Reuters

20:50 - Americká vláda je v kontaktu se srbskými diplomaty a naléhá na srbskou vládu, aby zajistila ochranu ambasády a diplomatů. Krátce po podpálení americké ambasády to řekl mluvčí americké diplomacie Sean McCormack. Bílý dům oznámil, že je činem pobouřen a chce požádat Radu bezpečnosti, aby jej odsoudila.  

20:40 - Zprávy o tom, že ultranacionalisté napadli i další úřady, jsou potvrzené. Teresa Gouldová, která tlumočí pro Belgrade TV, že lidé vzali útokem Chorvatské velvyslanectví, které s úřadem USA těsně sousedí. "Policie je ale rychle odřízla," uvedla ve vysílání CNN.

20:35 - Podle BBC byly napadeny také britská a chorvatská ambasáda.

20:20 - Demonstranti se rozcházejí. "Je těžké cizinci vysvětlit, proč je pro Srby Kosovo tak důležité. Je to srdce země, kde leží nejvýznamnější památky, a kde teď řada Srbů bude žít v chudobě a možná bude vyhnána Albánci," říká jeden z demonstrantů, učitel Tomislav Filipčič. "Všichni ale tuší, že Kosovo je ztraceno. I když tu naši politici vyřvávají, že Kosovo nedají. Snaží se lidem zalíbit svým nacionalismem," dodává učitel, který žil mnoho let ve Francii a nyní se vrací do Bělehradu. "Srbové si myslí, že je svět zradil. Ale svět nám jen vrací činy Miloševiče," říká.

Přibližně po půl hodině srbská policie konečně zasáhla a chuligány od ambasády s pomocí obrněných vozidel vytlačila.
Přibližně po půl hodině srbská policie konečně zasáhla a chuligány od ambasády s pomocí obrněných vozidel vytlačila. | Foto: Ondřej Besperát

19:52 - Ondřej popisuje, jak to "schytal".
"U ambasády se srocoval dav, létaly světlice a bouchaly dělbuchy. Prodral jsem se davem dopředu. Radikálové vylezli na schody ke vchodu do ambasády. Vypadalo to, že ambasáda je opuštěná. Nikde nebylo vidět žádné policisty. Několik demonstrantů se snažilo vylomit mříže v oknech. Podařilo se jim to. Já jsem začal fotit, když jsem se dostal asi na osm metrů k budově ambasády. Zprvu na mne nikdo nereagoval. Tak jsem šel blíž. Udělal jsem asi osmou fotku a dostal jsem ránu do foťáku. Blesk okamžitě odletěl. Pak jich kolem mne bylo docela hodně. Snažili se mně vyrvat foťák. Začal jsem mluvit česky, aby věděli, že nejsem Američan, na které jsou všichni hrozně naštvaní. Schytal jsem kopance a pohlavek. Přišel jsem o čepici. Bránil jsem si brýle. Myslím, že se mně pak někdo z nich zastal. Ani nevím, jak jsem se z toho klubka dostal ven ke zdi, mimo jádro. Ale mám pocit, že kdyby mne nechtěli pustit, nepustili by mne. Že bych šel hledat blesk do té vřavy, to jsem si snadno rozmyslel."

Snímek, kvůli kterému dostal fotoreportér Aktuálně.cz výprask: Americká ambasáda hoří.
Snímek, kvůli kterému dostal fotoreportér Aktuálně.cz výprask: Americká ambasáda hoří. | Foto: Ondřej Besperát

Demonstranti vylamují mříže v oknech ambasády. Kvůli této fotografii byl fotoreportér Aktuálně.cz zbit rozzuřeným davem.
Demonstranti vylamují mříže v oknech ambasády. Kvůli této fotografii byl fotoreportér Aktuálně.cz zbit rozzuřeným davem. | Foto: Ondřej Besperát

19:40 - Fotoreportér Ondřej Besperát je zpátky na "základně" a popisuje, jak to vypadalo před velvyslanectvím USA: "Přišel jsem chvíli předtím, než se dav začal dobývat dovnitř. Bylo to několik stovek lidí, mnoho z nich už v podroušeném stavu. Házeli světlice a petardy. Pak vylezli do oken ambasády, vylomili mříže a hodili dovnitř asi nějaké hořlaviny, takže z těch oken vyšlehly plameny. Zajímavé bylo, že družstva srbské policie stála v okolních ulicích a nezasahovala. Je fakt, že na rozvášněný dav jich bylo málo. Asi po dvaceti minutách myslím konečně najela policie s obrněnými auty a demonstranty od ambasády vytlačila."

19:22 - Násilnosti vyprovokovala relativně málo početná skupina radikálů. Jinde ve městě pokračují pokojné protesty. Právě probíhá obrovská mše pod širým nebem.

Tisíce lidí svírají v rukou svíčky a společně se modlí před hlavním pravoslavným svatostánkem v Bělehradě. Poklidná bohoslužba za spásu Srbů probíhala ve stejný okamžik, kdy dav raboval americkou ambasádu. Obě místa byla od sebe vzdálena jen několik set metrů.
Tisíce lidí svírají v rukou svíčky a společně se modlí před hlavním pravoslavným svatostánkem v Bělehradě. Poklidná bohoslužba za spásu Srbů probíhala ve stejný okamžik, kdy dav raboval americkou ambasádu. Obě místa byla od sebe vzdálena jen několik set metrů. | Foto: Reuters

19:18 - Situace už je nepřehledná. "Nikdo přesně neví, co se právě děje. Jinde ve městě jsou ale protesty pokojné," píše Zdeněk Mihalco.

Foto: Reuters

19:10 - Srbská televize vysílá záběry na kordony policistů a skupiny bitkařů, kteří po nich háží kameny.

19:05 - Fotoreportéra Aktuálně.cz Ondřeje Besperáta znovu atakoval rozzlobený dav, který se shromáždil u velvyslanectví. "Tentokrát to bylo horší, ale podařilo se mu z chumlu dostat," referuje Zdeněk Mihalco.

19:03 - Reportéři Aktuálně.cz potvrzují: Demonstrantům se podařilo zapálit americkou ambasádu v Bělehradě. "Jsme na místě. Z budovy stoupá hustý dým," píší přes sms do pražské redakce. Velvyslanectví bylo před demonstrací uzavřené a jeho pracovníci dostali pokyn jít domů. Policie ovšem budovu nestřežila. Dav vylomil dveře, lidé se dovnitř lezli i skrze okna. Budovu okamžitě zapálili.

Foto: Ondřej Besperát

18:58 - Zprávy o situaci pod kontrolou byly zjevně předčasné. Agentura Reuters vydává bleskovou zprávu, že z budovy americké amabasády stoupá kouř.

18:40 - Asi tři stovky demonstrantů zaútočily na americkou ambasádu v Bělehradě. Policie má situaci pod kontrolou, píše agentura Reuters.

18:20 - Na demonstraci hovoří režisér Emir Kusturica. Řada dalších srbských osobností veřejného života však demonstraci odmítla podpořit, kvůli přehnanému nacionalismu.

18:10 - Reportéři Aktuálně.cz hlásí, že se celé město chystá na možné noční násilnosti. "V hotelu, kde budeme přes noc ubytovaní, nám řekli, ať si auto určitě zaparkujeme do zastřešených garáží. Že nám to zaplatí," popisuje Ondřej Besperát.

Foto: Ondřej Besperát

18:00 - K demonstrantům hovoří basketbalista Dejan Bodiroga, poté je na obří obrazovce promítán proslov tenisty Novaka Džokoviče. Pak hovoří respektovaný rektor bělehradské univerzity Branko Kovačevič. Všichni opakují: "Kosovo je centrem srbské kultury, patří Srbsku." Demonstranti prudce mávají vlajkami a bouří.

17:50 - Na demonstraci se prodávají srbské vlajky či odznaky s nápisem "Kosovo je Srbské" a mapou Kosova v srbských národních barvách. Stojí v přepočtu asi dvacet korun. "Prodal jsem jich už několik set," říká pouliční prodavač.

17:30 - Po hlavní třídě pochoduje několik set nacionalistických radikálů. Vybuchují dělobuchy. Převážně mladí lidé drží americké vlajky přeškrtnuté hákovými kříži.

17:15 - Začíná hlavní část demonstrace. Na velkém pódiu mluví deset minut srbský premiér Vojislav Koštunica. Řekl, že nezávislost Kosova Srbové nikdy neuznají. "Deklarace nezávislosti je ilegální. Udělám vše pro to, aby byla anulována. Kosovo je přeci křestním jménem k příjmení Srbsko!"

Po něm vystupují herci a významné srbské osobnosti. Davy bouří.

Srbský premiér Vojislav Koštunica hovoří k davu.
Srbský premiér Vojislav Koštunica hovoří k davu. | Foto: Reuters

17:10 - Vidíme transparent: NATO - Nacisti, agresoři, teroristi, okupanti.

16:50 - V davu jsme zahlédli i plakát se slovenskou, ruskou a srbskou vlajkou, které byly umístěny ve společném srdci. Srbská, slovenská a ruská vlajka jsou podobné. Slovensko a Rusko nezávislé Kosovo odmítají uznat.

Atmosféra na demonstraci byla vyhrocená od samého počátku, především díky početným skupinkám mladých radikálních Srbů.
Atmosféra na demonstraci byla vyhrocená od samého počátku, především díky početným skupinkám mladých radikálních Srbů. | Foto: Ondřej Besperát

16:45 - Ulice centra Bělehradu jsou zcela zaplněné lidmi. Demonstrace je až na několik málo radikálních skupin zatím pokojná a málokdo vykřikuje hesla. V ulicích jsou lidé všech věkových kategorií. Oproti oslavám vyhlášení nezávislosti Kosova v Prištině visí srbské vlajky v Bělehradě smutně. Atmosféra je zcela opačná.

16:35 - Čelo jednoho z průvodů dorazilo na hlavní náměstí v centru města. V čele jsou lidé z vlajkami a transparenty jako "Kosovo je srdce Srbska" nebo "Fuck off EU". Okolo stojící lidé tleskají. Nad velkým pódiem na náměstí Nikoly Pašice je obří nápis "Kosovo je Srbské".

Foto: Ondřej Besperát

16:05 - Do centra Bělehradu míří desetitisíce lidí.

15:55 - Fotoreportér Ondřej Besperát byl napaden skupinou rozvášněných demonstrantů poté, co chtěl pořídit jejich snímek. Neutrpěl však žádná větší zranění. "Dostal jsem kopanec a ránu pěstí do brady. Vypadá to, že večer bude hodně rušný, mnoho mladých se posilňuje alkoholem," hlásí Ondřej.

15:45 V centru hlavního srbského města Bělehradu je rušno. Po městě procházejí skupiny demostrantů s vlajkami a vykřikují hesla jako "Kosovo je naše, nikdy jej nedáme!"

V davu byly k vidění nejrůznější srbské symboly. Mezi nimi i mezinárodně hledaný bosensko-srbský velitel Radovan Karadžič.
V davu byly k vidění nejrůznější srbské symboly. Mezi nimi i mezinárodně hledaný bosensko-srbský velitel Radovan Karadžič. | Foto: Ondřej Besperát

15:30 Prodejnu McDonald´s v centru Bělehradu střeží policie.

15:00 Vlaky z celé země svážejí lidi na mítink zadarmo, děti dnes nemusely jít do školy. Veřejnorpvání televize RTS celý den vysílá srbské filmy, včetně snímků s historickou tématikou. Po dálnici na Bělehrad jedou kolony červených autobusů. Před Bělehradem stojí desítky automobilů ověšené vlajkami a plakáty: "Kosovo není na prodej".

V násilnosti přerostla masová demonstrace organizovaná srbskou vládou. Účastnilo se jí několik set tisíc lidí (odhady se velmi různí).
V násilnosti přerostla masová demonstrace organizovaná srbskou vládou. Účastnilo se jí několik set tisíc lidí (odhady se velmi různí). | Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy