Kosovo hlásí nepokoje: hraniční přechod lehl popelem

Reuters,RedZah
19. 2. 2008 16:20
Na místě zasahují jednotky NATO i OSN
Příslušník mise UNMIK před hořící budovou v Jarinje.
Příslušník mise UNMIK před hořící budovou v Jarinje. | Foto: Reuters

Priština - Mezinárodní jednotky NATO musely řešit první velký konflikt od vyhlášení nezávislosti Kosova.

Několik kosovských Srbů totiž zaútočilo na dva hraniční přechody mezi Srbskem a Kosovem. Zatímco policejní stanice v Jarinje lehla popelem, v Leposaviči rozvášnění útočníci odpálili na hranicích výbušninu.

V obou případech se celníci zachránili útěkem. "Nikdo nebyl zraněn," potvrdil agentuře Reuters Veton Eljšani, jeden z mluvčích kosovských policejních sborů.

Kosovští policisté také požádali misi Severoatlantické aliance (KFOR) o vyslání vrtulníku do Jarinje, který by evakuoval místní pohraničníky. Leposavič hlídají francouzské sbory KFOR, která buldozery nahrnuly na příjezdovou cestou zeminu. Nad oblastí také přelétávaly vrtulníky.  

Napadena byla také kosovská policejní stanice v Brnjaku u Zubina Potoku, asi 20 kilometrů západně od Mitrovice.

Foto: Aktuálně.cz
Živě od našich reportérů: Srbové se zlobí. A věří, že Putin pomůže

Včera ale již jednotky KFOR zasahovaly v samotné etnicky rozdělené Mitrovici, kde bránily úřady před sprškou kamení a zápalnými lahvemi. Zapálen byl také jeden vůz mise EU.

Podle zpráv místní rozhlasové stanice KIM se OSN chystá uzavřít most přes řeku Ibar oddělující Kosovskou od Srbské Mitrovice.

V Jarinje zaútočili demonstranti na vůz OSN.
V Jarinje zaútočili demonstranti na vůz OSN. | Foto: Reuters

V Kosovu by se měl dnes objevit také nizozemský diplomat Pieter Feith, vedoucí unijní mise EULEX, která již v zemi začala pracovat. EU vyšle do nově vzniklé balkánské republiky více než dva tisíce policistů a soudců, kteří tu budou dbát na pořádek.

Do Prištiny míří také vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana. Ten seznámí kosovské politiky s postojem Bruselu.

Čtěte více: EU ke Kosovu: shodli jsme se, že se nedohodneme

 

Právě se děje

Další zprávy