Srbové kvůli Kosovu odepsali EU. V kurzu je Moskva

Blahoslav Hruška
19. 2. 2008 17:10
Na obzoru se rýsuje prorusky orientovaný vládní tým
Výmluvné heslo na demonstraci v Srbské Mitrovici.
Výmluvné heslo na demonstraci v Srbské Mitrovici. | Foto: Ondřej Besperát

Bělehrad - Kdo předpovídal nový balkánský konflikt jako reakci na samostatnost Kosova, musí být zklamán. Kromě ostrých slov a zdaleka ne tak početných demonstrací totiž v Srbsku pomalu ale jistě vítězí realistická politika.

A ta velí zklidnit protesty proti Kosovu, dát ruce pryč od Bruselu a spolehnout se především na ekonomicky a politicky mocné Rusko.

Diplomatická bitva o Kosovo je totiž dávno prohraná. Naposledy neuspěl ani prezident Boris Tadič, který poněkolikáté na půdě OSN orodoval za jasné ne prištinské nezávislosti.

Ani v ulicích Bělehradu to nevypadá tak dramaticky, jak je možné vyčíst z fotografií světových agentur. Před nedávnými volbami nebo po Miloševičově smrti v Haagu plnily ulice desetitisíce Srbů, o mnoho víc, než nyní zmobilizoval obrat v kauze Kosova.

Foto: Aktuálně.cz
Živě z Kosova: Srbové se zlobí. A věří, že Putin pomůže

A podobně se chová i srbská politika. Ministr zahraničí Vuk Jeremič sice odvolal velvyslance z Washingtonu, Paříže i Londýna, spíš než na protesty se ale Bělehrad spoléhá na státy, které z nejrůznějších důvodů samostatnost Kosova neschválí.

První mezi rovnými je přitom Rusko, které v zemi ostatně masivně investuje.

Rýsuje se duo Koštunica-Nikolič

A pokud dojde k předčasným volbám, což je vzhledem ke křehkosti "demokratického bloku" v čele s Vojislavem Koštunicou víc než pravděpodobné, rýsuje se nové výrazně proruské spojenectví Koštunici jako staronového premiéra s radikálním národovcem Tomislavem Nikoličem, který nedávno těsně prohrál prezidentský souboj s Tadičem.

"Tento nový politický tým je vysoce pravděpodobný," domnívá se slovinský politolog Borut Grgič.

Kromě toho, že by tandem Koštunica-Nikolič radikálně zmrazil vztahy s Evropskou unií, snažil by se o co nejrychlejší přísun ruských investic.

Průmyslový boom v Srbsku by totiž byl velkou ranou pro Albánce v Kosovu. Mnoho z nich by pak začalo dumat nad tím, proč žijí ve státě, kde dobře nefunguje ani elektrický proud, natož pak dávno rozpadlé továrny.

 

Právě se děje

Další zprávy