Německo spustilo razii proti neplatičům daní

bh
18. 2. 2008 18:30
Akci spustila kauza šéfa Deutsche Post
Policisté u Zumwinkelovy vily. Právě jeho zatčení celou akci spustilo.
Policisté u Zumwinkelovy vily. Právě jeho zatčení celou akci spustilo. | Foto: Reuters

Berlín - Německo spustilo rozsáhlou razii proti neplatičům daní. Hamburk, Frankfurt, Mnichov, Stuttgart, Ulm - to jsou jen některá města, kde dnes na dveře provinilců zaklepali policisté s povolením k domovní prohlídce.

Podle informací serveru Spiegel Online se na akci podílí 37 specialistů na daňové úniky, osm státních zástupců a několik set policistů. Jen tento týden se má uskutečnit celkem 125 prohlídek.

Ten, koho pálí špatné svědomí, má ještě poslední šanci - udat se sám. Jedině tak má šanci, že se vyhne trestnímu stíhání a finanční úřad mu vyměří jen dodatečné přiznání.

Panika mezi hříšníky

Mezi určitými kruhy v Německu vyvolala razie paniku. "Podaná doznání se nám na stole jen vrší," citoval list Handelsblatt jednoho z vyšetřovatelů.

Celou akci spustila kauza ředitele Deutsche Post Klause Zumwinkela, který minulý týden složil funkci kvůli obvinění z daňových úniků. Peníze z prodeje akcií měl totiž údajně převézt do lichtenštejnské banky LGT napojené na knížecí rodinu.

Čtěte více o kauze šéfa Deutsche Post

Šéf Deutsche Post Zumwinkel už svou funkci složil.
Šéf Deutsche Post Zumwinkel už svou funkci složil. | Foto: Reuters

Rozvědka dala za důkazy 5 mil. eur

Zumwinkel není ale jediným hříšníkem na seznamu LGT. Německá rozvědka BND totiž za pět milionů eur koupila od bývalého zaměstnance banky CD disk s daty o desítkách podezřelých transakcí německých klientů.

Lichtenštejnský princ Stefan, velvyslanec knížectví v Německu, ovšem v televizi N24 zdůraznil, že jeho země nikoho nenabádá k porušování zákona.

"Když ale někdo u nás v Lichtenštejnsku krátí stát na dani, je to, jako by spáchal dopravní přestupek. Prostě se to uzavře," připustil.

 

Právě se děje

Další zprávy