Kosovo vyhlásilo nezávislost, Bělehrad ji neuznává

mih, Red Zah
17. 2. 2008 22:29
Kosovský parlament učinil historický krok
Kosovští Albánci oslavují v centru Prištiny nezávislost
Kosovští Albánci oslavují v centru Prištiny nezávislost | Foto: Reuters

Priština - Evropa se právě rozrostla o nový stát. Kosovský parlament dnes podle očekávání schválil jednostranné vyhlášení nezávislosti na Srbsku.

Bělehrad již dříve avizoval, že nový stát neuzná a svých nároků na Kosovo se nikdy nevzdá. Vyloučil však použití síly proti nové republice.

"Kosovo bylo, je a bude srbské," prohlásil na mimořádné tiskové konferenci v Bělehradě srbský premiér Vojislav Koštunica.

Světové televizní stanice vpodvečer odvysílaly záběry, na nichž byl vidět dav rozvášněných Srbů útočících na budovu amerického velvyslanectví v Bělehradě.

Granáty v Mitrovici

V samotném Kosovu zavládla euforická nálada. Jediný incident je hlášen z etnicky rozděleného města Kosovska Mitrovica, kde neznámý útočník hodil granáty na budovu, kde sídlí mezinárodní organizace.

Jeden granát explodoval u kanceláře OSN, druhý mířil na novou úřadovnu mise Evropské unie, ovšem nevybuchl.

Proti samostatnosti Kosova se ale staví Rusko, které dnes vyzvalo Organizaci spojených národů, aby vyhlášení kosovské nezávislosti anulovala.

"Rozhodnutí kosovského vedení může zvýšit napětí, přispět k propuknutí násilností mezi etniky a vyústit v nový konflikt na Balkáně," uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

ČTĚTE VÍCE: Svolána schůzka Rady bezpečnosti OSN kvůli Kosovu

NATO: Bezpečnost zajistíme

Severoatlantická aliance ve svém dnešním prohlášení oznámila, že je nadále připravena zajišťovat v Kosovu bezpečnost. Zároveň vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti.

Evropská unie i Spojené státy již dříve avizovaly, že jsou připraveny svrchovanost státu o rozloze Středočeského kraje uznat. Očekává se, že tak učiní zřejmě už zítra.

Kosovský parlament zahájil schůzi ve tři hodiny odpoledne, s projevem obhajujícími odtržení od Srbska vystoupili před poslanci premiér Hashim Thaçi a také prezident Fatmir Sejdiu.

Parlament by měl v nejbližší době schválit také státní symboly nezávislého Kosova.

Lidé po celé zemi mezitím vyvěsili albánské vlajky. V hlavním městě nového státu Prištině začaly mohutné oslavy. V ulicích jsou desetitisíce lidí. Reportáž zpravodajů Aktuálně.cz přímo z místa si přečtěte ZDE.

Foto: Aktuálně.cz

Dále čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy