BBC: prezidentská volba ve stínu mafiánských praktik

RedZahr
16. 2. 2008 14:15
Světová média si všímají Klausova euroskepticismu
Václav Klaus mezi druhým a třetím kolem druhé volby
Václav Klaus mezi druhým a třetím kolem druhé volby | Foto: Tomáš Adamec

Londýn/Vídeň/Bratislava - Pražský hrad opět ovládl euroskeptik, a to v atmosféře, která si takřka nezadala s mafiánskými praktikami. Tak by se daly v jedné větě shrnout reakce na znovuzvolení Václava Klause v evropských médiích.

Asi vůbec nejostřejší zpravodajství - aspoň co se týče tónu - přinesla britská BBC. Ta se nevěnuje ani tak postavě staronového prezidenta, jako spíš popisuje zákulisního boj o každý hlas.

Čtěte také: Klaus na Hradě. ODS a ČSSD nabraly na síle

"Nad nátlakovými taktikami v mafiánském stylu a nad tím, jak hluboko česká politická kultura klesla, zahraniční korespondenti jen kroutí hlavou," reportoval z Prahy korespondent BBC Rob Cameron. 

Švejnar jako Antiklaus

Rakouský deník Die Presse také popsal roli odstoupivší Jany Bobošíkové jako taktický tah komunistů. Europoslankyni pak charakterizoval jako "extrémní nacionalistku chovající nepřátelství vůči Německu". Druhou volbu popsal jako obtížný porod a klíčovou postavou poslance Snítilého.

To napsal i Der Standard a zmínil "prolidovecký" projev Václava Klause. Už v pátek zveřejnil list rozsáhlý profil - ovšem "Antiklause" Jana Švejnara. Konstatoval, že si ho politické strany vybraly právě jako Klausova oponenta a mnozí v něm vidí jen "menší zlo".

Páteční volba přitáhla zájem novinářů. Dění sledovaly i desítky zahraničnch korespondentů
Páteční volba přitáhla zájem novinářů. Dění sledovaly i desítky zahraničnch korespondentů | Foto: Ludvík Hradilek

Sme: Český král Klaus

Zajímavý profil Václava Klause uveřejnil ve slovenském deníku Sme pod titulkem Český král Peter Morvay.

"Klaus dlouhodobě odmítá současnou EU, což mu ale nebránilo v tom, aby před prvním zvolením prezidentem, když ještě zdaleka nebyl favoritem, výrazně obrátil a říkal na téma unie velmi vstřícné věty," napsalo Sme.

Také popírání globálních změn klimatu je podle Sme populistické. "Když se lidé dozvědí, že boj proti oteplování znamená potřebu uskromnit se, stává se pro ně zpochybňování oteplování velmi sympatické".

Polská Gazeta otiskla text Luboše Palaty, který Klause nijak nešetří. Polským čtenářům redaktor LN připomněl nedořešený korupční skandál ODS i fakt, že prezident odmítl na Hradě vyvěsit vlajku EU.

 

Právě se děje

Další zprávy