Potvrzeno: do nezávislosti Kosova zbývají hodiny

bh
16. 2. 2008 13:25
Parlament přijme deklaraci v neděli odpoledne
Kosovo Albanians stand in front of a giant Albanian flag with the words "Happy Independence" painted on a wall in the south Kosovo town of Kacanik February 11, 2008. The European Union is set to complete authorisation of a big supervisory mission in Kosovo this week, just before the territory is expected to declare independence from Serbia, diplomats and EU officials said. REUTERS/Hazir Reka (SERBIA)
Kosovo Albanians stand in front of a giant Albanian flag with the words "Happy Independence" painted on a wall in the south Kosovo town of Kacanik February 11, 2008. The European Union is set to complete authorisation of a big supervisory mission in Kosovo this week, just before the territory is expected to declare independence from Serbia, diplomats and EU officials said. REUTERS/Hazir Reka (SERBIA) | Foto: Reuters

Priština - Dlouho očekávané vyhlášení nezávislosti Kosova je na spadnutí. Jihosrbská provincie by se měla odtrhnout v neděli odpoledne. Potvrdil to na tiskové konferenci premiér Hashim Thaçi.

Celá formální procedura začne v 10 hodin dopoledne, kdy se sejde slavnostní zasedání skupštiny, tedy kosovského parlamentu. Poslanci pak přijmou prohlášení nezávislosti.

Prezident Fatmir Sejdiu, předseda parlamentu Jakup Krasnići a premiér Thaçi budou odpovídat na otázky novinářů od 18 hod. v novinářském centru.

V půl sedmé večer pak bude slavnostně odhalen pomník nezávislosti u Domu mládeže a sportu, navečer ceremoniál završí koncert filharmonie, která zahraje Beethovenovu Ódu na radost.

Čtěte více: Kosovští filharmonici oslaví nezávislost Beethovenem

Na jednostrannou nezávislost pravděpodobně také v neděli zareaguje Bělehrad: podle všeho ji odmítne jako nelegální akt.

Perná diplomatická bitva o Kosovo se uskuteční v pondělí v Bruselu, kde se sejdou ministři zahraničí EU.

V té době bude již v Kosovu působit nová policejní a správní unijní mise EULEX, která by měla převzít pravomoci po dosluhující misi OSN (UNMIK) působící v zemi od roku 1999. 

 

Právě se děje

Další zprávy