Radar nebude jen v Brdech. USA chtějí ještě jeden

mih
13. 2. 2008 14:15
Další zařízení by mělo stát blíže Íránu
Henry Obering, šéf americké protiraketové obrany
Henry Obering, šéf americké protiraketové obrany | Foto: Ondřej Besperát

Washington - Kromě radaru v Česku chtějí Američané postavit ještě jedno zařízení. Další, tentokrát mobilní radar by měl být umístěn blíže hranic s Íránem.

Ve Washingtonu to oznámil šéf americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering.

Také druhý americký radar bude součástí protiraketové obrany, kterou podle dosavadních plánů měly tvořit protiraketová základna na území Polska a radar v Brdech v Česku. 

Kde bude druhý radar stát?

Zatím není jasné, kde přesně by měl být další radar umístěn. Spekuluje se o balkánských zemích, Gruzii či o Turecku. Už dříve Rusko nabídlo Američanům, že radar by mohl stát na Kavkaze, konkrétně v Ázerbájdžánu.

"Tento mobilní radar by měl být umístěn blízko Íránu, který urychluje vývoj balistických raket schopných nést zbraně i mimo oblast Blízkého východu," prohlásil Henry Obering.

Stejný radarový systém mají Američané už teď na základně v severním Japonsku. Má bránit hrozbám útoků ze Severní Koreje. "Je snadno přepravitelný, takže se tím nemusíme zabývat bezprostředně," vysvětlil Obering.

Spojené státy očekávají, že základna na území Polska a Česka nebude plně funkční dříve než za pět let. Obering také v úterý potvrdil, že dohoda mezi Američany a Čechy a Poláky je blízko.

I čeští vyjednávači očekávají, že detaily smlouvy o radaru budou doladěny během několika týdnů.

Čtěte také: Součástí smlouvy o radaru bude propojení s NATO

 

Právě se děje

Další zprávy