Byl prezident Beneš sovětským agentem?

man
11. 2. 2008 14:50
Informaci zveřejnil deník Pravda
Edvard Beneš.
Edvard Beneš. | Foto: www.wikipedia.cz

Bratislava - Bývalý československý prezident Edvard Beneš spolupracoval už před druhou světovou válkou se sovětskou výzvědnou službou.

Uvedl to bratislavský deník Pravda s odvoláním na ruskou rozvědku (SVR). Její mluvčí ale tvrdí, že SVR nic takového nezveřejnila, sdělil Aktuálně.cz zpravodaj České televize v Moskvě Josef Pazderka.

Podle Pravdy byl Beneš v únoru 1948 snadno vydíratelný, a proto nestál v cestě únorovému komunistickému puči vedenému Klementem Gottwaldem. Beneš už údajně před válkou scházel v Praze se sovětským tajným agentem Pjotrem Zubovem.

V lednu 1948 se prý Zubov do Prahy vrátil z pověření Stalina a vyzval Beneše, aby nedělal komunistům problémy při převzetí moci. Jinak prý zveřejní materiály, které československého prezidenta zdiskreditují.

"Zubov svůj úkol splnil. Obdržel za to Leninův řád," cituje Pravda ruského historika se zaměřením na tajné služby Vladimira Karpova.

Již dříve se z ruských archivů vynořily zprávy o tom, že Beneš byl v kontaktu se sovětskou tajnou policií NKVD. Údajně měl se Sověty spolupracovat na převratu v Jugoslávii a při odchodu do exilu od nich přijal peníze.

Otázkou však je, nakolik dokumenty z ruských archivů vypovídají o skutečnosti, protože zejména za Stalina sovětské bezpečnostní složky často falšovaly důkazy a pracovaly s výmysly a záměrnými dezinformacemi.

Beneš v únoru 1948 přijal demisi nekomunistických ministrů a souhlasil se vznikem čistě komunistické Gottwaldovy vlády. 25. únor později českoslovenští komunisté oslavovali jako "vítězný únor".

7. června 1948 Beneš odstoupil z funkce prezidenta a v září téhož roku zemřel.

 

 

Právě se děje

Další zprávy