Testovali na nich chemické zbraně. Dostali odškodnění

rak
1. 2. 2008 23:00
Britské ministerstvo obrany se po 50 letech omluvilo
Ministr Twigg pronesl omluvu veteránům na půdě britského parlamentu
Ministr Twigg pronesl omluvu veteránům na půdě britského parlamentu | Foto: Ondřej Besperát

Londýn/Praha - Přes půl století čekali britští veteráni na odškodnění za chemické pokusy, které jim v 50. a 60. letech naordinovalo ministerstvo obrany.

Kompenzace pro 360 vysloužilých vojáků dosáhly celkem tří milionů liber, každý z nich tak společně s omluvou získal v přepočtu na 280 000 korun.

Podle britského ministra obrany Dereka Twigga jde o "plné a konečné vyrovnání". Pokusy se odehrávaly v době eskalující studené války ve vojenském zařízení Porton Down v hrabství Wiltshire na jihozápadě Anglie.

Lék na nachlazení? Ne, sarin

Twigg počínání svých předchůdců omlouval tím, že testy měly zajistit obranyschopnost Velké Británie v případě chemického útoku.

Čtěte více:

Vojáci žili v přesvědčení, že vedení Porton Down hledá účinný lék proti nachlazení. Přitom na nich zkoušelo nervové plyny jako sarin a CS.

"Vláda přiznává, že některé části testů mohly ohrozit život a zdraví účastníků," řekl Twigg v parlamentu.

Právní zástupce veteránů Alan Care přesto popsal uzavřenou dohodu jako "historickou". Omluvu pak za "upřímnou". Vojáci si stěžovali na zdravotní problémy, které je neoupstily ani roky po absolvování experimentů.

Testovací zařízení v Porton Down ukončilo svůj program před dvaceti lety. Minsiterstvo obrany dnes místo využívá pro vývoj ochranného vybavení proti chemickým a biologických zbraním.

 

Právě se děje

Další zprávy