Slováci chtějí postavit nejvyšší sochu Krista v Evropě

mih
29. 1. 2008 12:22
Socha by měla stát ve východoslovenském Prešově
Socha Krista v brazilském Rio de Janeiru
Socha Krista v brazilském Rio de Janeiru | Foto: Wikipedia Commons

Prešov - Zastupitelé východoslovenského Prešova plánují na kopci nad svým městem nechat postavit nejvyšší sochu Krista v Evropě. Má měřit symbolických 33 metrů, což je zhruba výška desetipatrového paneláku.

Projekt je zatím v počáteční fázi. Na návrzích už ale pracují tři slovenští sochaři.

Výstavba by měla stát okolo deseti až patnácti milionů slovenských korun a dokončena bude nejdříve za dva roky. Zaplatit stavbu by měli sponzoři, případně křesťanské nadace.

Na kopci, kam chtějí radní sochu Krista umístit, už stojí kostel z osmnáctého století a šestnáct barokních kaplí.

Prešovský primátor předpokládá, že socha bude z betonu. "Mělo by jít o Krista nikoliv trpícího, ale spíše vítajícího a odpouštějícího," citovala slovenská média primátora Prešova Pavla Hagyariho. "Myšlenku vytvořit v Prešově velký památník civilizace a křesťanství mám v hlavě už dlouho, ještě dříve než jsem se stal primátorem," dodal.

Podle primátora by navíc stavba do dosud málo navštěvovaného devadesátitisícového města přilákala turisty.

Socha v Riu je vyšší

V Prešově by tak podle primátora stála nejvyšší socha Krista v Evropě. Několikanásobně je sice vyšší stavba v portugalském Lisabonu, ovšem 75 metrů tvoří podstavec. Samotná socha Krista je vysoká "jen" 28 metrů.

Asi nejznámější socha Krista stojí nad brazilským Rio de Janeirem. Je vysoká přes 39 metrů a váží 700 tun. Je dílem francouzského sochaře Paula Landowského, dostavěna byla před 77 lety.

Ještě podstatně vyšší jsou náboženské sochy ve východoasijských zemích. Za vůbec největší sochu světa je považován Buddha v provincii Che-nan v Číně. Včetně podstavce a trůnu měří přes 150 metrů.

 

Právě se děje

Další zprávy