Princ Charles vyhlásil bojkot olympiády. Kvůli Tibetu

man
28. 1. 2008 15:20
Britský následník trůnu do Pekingu nepojede
Princ Charles
Princ Charles | Foto: Reuters

Peking - Na slavnostní zahájení olympijských her se obvykle sjíždí velké množství hlav států, politiků a dalších známých osobností.

Slavnostní ceremoniál na olympijském stadiónu v Pekingu se ale 8. srpna uskuteční bez přítomnosti následníka britského trůnu prince Charlese.

Jeho kancelář v pondělí oznámila, že bude hry na protest proti porušování lidských práv a situaci v Tibetu bojkotovat. Charlese, který je dlouholetým přítelem tibetského duchovního vůdce dalajlamy, k bojkotu vyzvala otevřeným dopisem organizace Free Tibet.

Dále čtěte: Ukážeme vám, co jsme zač, slibuje Čína světu před olympiádou

Z princovy kanceláře se aktivistům dostalo odpovědi, že následník trůnu na zahájení her rozhodně nepřijede. Free Tibet oslovila i další státníky a osobnosti, jejich jména ale nezveřejnila.

V kampani požadující bojkot her se mimořádně silně angažuje americká herečka Mia Farrowová, která obviňuje Peking, že pomáhá financovat genocidu v Dárfúru. Až dvě třetiny súdánského ropného exportu směřují právě do Číny.

Peking kromě toho prostřednictvím státního energetického konsorcia vlastní 40procentní podíl v největší těžařské společnosti, která v Súdánu působí.

Zahajovací ceremoniál se uskuteční na stadiónu
Zahajovací ceremoniál se uskuteční na stadiónu | Foto: Reuters

Čínské ministerstvo zahraničí zatím na Charlesův krok nereagovalo.Už dříve ale uvedlo, že "některé skupiny se snaží hry zpolitizovat" a že "žádná země není bez chyb a problémů v oblasti lidských práv".

Charles byl v roce 1997 osobně přítomen ceremoniálu, kterým Británie předávala Hongkong do rukou Číny.

Čínská armáda vnikla do Tibetu v roce 1951 a o osm let později tam potlačila povstání. Dalajlama uprchl a žije od té doby v exilu v Indii. Nepožaduje už nezávislost Tibetu, jen jeho autonomii.

 

Právě se děje

Další zprávy