Turecko ruší zákaz šátků na univerzitách. Po 19 letech

gaz
25. 1. 2008 15:32
Očekávají se protesty sekularistů a armády

Ankara - Turecko zruší ústavní zákaz nošení islámských šátků na univerzitách. Dohodla se na tom vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) a Strana nacionalistické akce (MHP).

Tento tah zřejmě rozzuří armádu a zapálené zastánce sekularismu. Zákaz šátků na vysokých školách je totiž považován za důležitý symbol odluky církve od státu, na níž moderní Turecko vyrostlo.

"Zákaz šátků na univerzitách je krvavou ranou. Musí být vyřešen," citoval ze společného prohlášení AKP a MHP deník Turkish Daily News.

"Obě strany vidí tuto věc jako otázku práv a svobody. Na základní rovině byl ustaven konsensus. Práce na technických detailech pokračuje," píše se tam dále.

"Šátkovaná" již politickou situaci narušila minulý rok, kdy byla debata o plíživé islamizaci země příčinou předčasných voleb, statisícových demonstrací sekularistů i výhružných slov generálů.

V květnu se Turci vydali do ulic, aby vládě ukázali svoji nespokojenost. Snímek je z přístavu v Izmiru, kam přišly desítky tisíc demonstrantů, kterým se nelíbil rostoucí vliv islamistů ve vládě. Turecko chce zůstat sekulární.
V květnu se Turci vydali do ulic, aby vládě ukázali svoji nespokojenost. Snímek je z přístavu v Izmiru, kam přišly desítky tisíc demonstrantů, kterým se nelíbil rostoucí vliv islamistů ve vládě. Turecko chce zůstat sekulární. | Foto: Reuters

Armáda, která se považuje za strážce sekularismu, naposledy vládu odstavila od moci roku 1997. Viděla ji totiž jako přespříliš islamistickou.

Zákaz starý dvacet let

Přestože je AKP umírněnou náboženskou stranou, je svými kritiky neustále obviňována z porušování odluky náboženství od státu, základního principu turecké republiky vyhlášené Mustafou Kemalem Atatürkem roku 1923.

Zákaz nosit šátky na univerzitách byl uveden v platnost rozhodnutím soudu roku 1989.

AKP, která zrušení zákazu podporuje dlouhodobě, má v 550členném parlamentu většinu 341 křesel. Pro zrušení zákazu je však potřeba dvoutřetinová ústavní většina, a AKP tak potřebovala dalších nejméně 35 hlasů.

Ty poskytne nacionalistická MHP, která má celkem 71 poslanců.

Jen pro univerzity

Úprava ústavy se bude specificky týkat článků 10 a 42, které budou změněny, a článku 10, který bude zrušen.

Článek 42 bude nyní znít: "Nikdo nemůže být zbaven svého práva na vyšší vzdělání kvůli oděvu, aniž by porušil obecné morální zásady a trestní zákon."

Zákaz nosit šátky mají i ženy pracující ve veřejných službách. Těch se ale změna ústavy údajně týkat nebude.

Debatu ohledně šátků pečlivě sledují i obchodníci, kteří se obávají problémů na finančních trzích.

"Reakce sekulárních elit ke změnám ústavy budou důležité pro trhy," řekl agentuře Reuters ekonom Özgür Altug z firmy Raymond James Securities.

 

Právě se děje

Další zprávy