Další případ záměny dětí: Sedm měsíců u cizích rodičů

bh
22. 1. 2008 11:30
Holčičky vyměněné v Saarlouis jsou už u rodičů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Saarlouis - Sedm měsíců vychovávali dítě cizích rodičů, než přišli na to, že jim v porodnici zaměnili novorozeňata. Děti si o víkendu předali, obě rodiny se ale chtějí navzájem navštěvovat.

Příběh téměř navlas stejný, jaký se loni odehrál v Třebíči, zažili rodiče v sárském Saarlouis. Také tam personál nemocnice Svaté Alžběty nedopatřením zaměnil dvě holčičky, Linu a Leni.

Oproti třebíčské kauze má ale ta německá jeden podstatný rozdíl. I když Jeannine Klosová, biologická matka malé Liny, podle svých slov už od počátku pochybovala o tom, že jí v porodnici dali její pravé dítě, byli to nakonec úředníci státní správy, kteří požádali o test DNA.

Foto: Aktuálně.cz
Speciál:
Třebíčské děti: Vše o záměně novorozeňat

Druhá matka je nezletilá

Velké pochyby totiž měla i druhá rodina, jejíž identitu ale úřady chrání. A důvod? Matka i otec malé Leni, který své otcovství zpochybňoval, jsou totiž nezletilí. Podle spekulací listu Mitteldeutsche Zeitung je dívce dokonce pouhých patnáct.

Klosovi přitom byli mezi čtrnácti rodinami, které nemocnice požádala o spolupráci s tím, že právě oni mohou mít doma cizí dítě.

Kdo záměnu se šťastným koncem způsobil, není stále jasné. Podle jedné z verzí se oběma holčičkám uvolnila z ruky plastová jmenovka, kterou pak personál znovu připevnil nesprávným novorozencům.

Říkala jsem jim, že mi není podobné. Všichni mě ale jen utěšovali. Ilustrační foto.
Říkala jsem jim, že mi není podobné. Všichni mě ale jen utěšovali. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Případ je o to zamotanější, že se Lina a Leni ani nenarodily ve stejný den.

"Všichni mě jen utěšovali"

Porodnice také pravděpodobně zanedbala stížnosti Klosové. "Několikrát jsem byla za sestrami s tím, že jsem viděla dítě, které je mi daleko více podobné," řekla novinářům Jeannine. "Každý se mě ale snažil jen utěšit."

Celá kauza tak bude mít právní dohru, Klosovi chtějí po porodnici kompenzaci za utrpěnou psychickou újmu.

Obě rodiny spolu již strávily víkend a společné akce plánují i do budoucna. "Emocionální pouto je silné. Koneckonců to bylo sedm měsíců naše dítě," řekla reportérům Klosová.

 

Právě se děje

Další zprávy