Španělsko zatklo 14 islamistů. Připravovali útoky

tur
19. 1. 2008 17:30
Skupina byla dlouhodobě sledována. Hrozilo, že udeří
Zabavený materiál. Podle policie bylo jen otázkou času, kdy se změní ve smrtící zařízení
Zabavený materiál. Podle policie bylo jen otázkou času, kdy se změní ve smrtící zařízení | Foto: Reuters

Barcelona - Suroviny shromažďované za účelem výroby bomb zabavila španělská policie během razie v Barceloně. Zároveň s tím zadržela 14 lidí podezřelých z napojení na islamistickou teroristickou síť. 

Ministr vnitra Alfredo Perez Rubalcaba uvedl, že 12 podezřelých pochází z Pákistánu, zbylí dva jsou z Indie. Místní média taktéž informovala, že španělská zpravodajská služba již varovala Francii, Británii i Portugalsko, že teroristická skupina připravovala bezprostředně hrozící útok.

Zatčení proběhlo v rámci dlouhodobé operace španělské zpravodajské služby CNI, policie kromě surovin k přípravě výbušnin zabavila i počítače.

Ministr Rubalcaba dále uvedl: "Důkazy jednoznačně ukazovaly na radikální a dobře organizovanou islamistickou skupinu, u níž hrozilo, že překročí únosnou míru ideologické radikalizace."

"Skupina se chystala vybavit výbušninami a podniknout násilné akce," dodal Rubalcaba.

Foto: Reuters

Obezřetnost nade vše

Španělsko bolestivě pocítilo teroristickou hrozbu v roce 2004, kdy při madridských železničních útocích zahynulo 191 lidí.

U většiny z tehdy 21 odsouzených se ukázalo, že patři k lokální islamistické skupině sympatizující s Al-Káidou, i když přímo na ni napojeni nebyli.

ČTĚTE VÍCE: Atentátníci z Madridu dostali statisíce let

"V těchto případech je nutné být obezřetný," reagoval na aktuální zadržení španělský premiér Jose Luis Rodriguez Zapatero. Podle něj je příliš brzy spekulovat nad tím, k jakým akcím se podezřelí chystali a jaké ideologické křídlo reprezentují.

Právě otázka domácí bezpečnosti ale bude podle BBC klíčovým tématem nadcházejících voleb. Za čtyři roky, co je u moci socialistická strana, bylo v zemi zatčeno 300 militantních islamistů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy