Tragédie manželů. Po svatbě zjistili, že jsou dvojčaty

man
21. 1. 2008 10:20
Případ vyvolal v Británii diskusi o změnách v adopci
Manželství se pro něvestu a ženicha změnilo spíše v noční můru. Soud sňatek anuloval.
Manželství se pro něvestu a ženicha změnilo spíše v noční můru. Soud sňatek anuloval. | Foto: Reuters

Londýn - Život manželského páru se změnil v tragédii a v Británii jeho případ rozpoutal diskusi o změně zákona. Konkrétněji o tom, zda člověk má právo na informace o svých biologických rodičích, pokud vyrůstal odmalička u adoptivních.

Muž a žena, jejichž identitu britská média nezveřejnila, až po svatbě zjistili, že jsou dvojčaty. Jejich matka je krátce po narození dala k adopci a každý skončil v jiné rodině.

Ani jeden z nich netušil, že má sourozence.

Osud si s nimi krutě zahrál, protože se v dospělosti náhodně setkali a sblížili se. Údajně k sobě cítili navzájem neodolatelnou přitažlivost.

Pravda vyšla najevo příliš pozdě. Britský soud sňatek samozřejmě anuloval, oba sourozenci jsou podle lékařů psychicky na dně.

Změnit zákon

Případ vyšel najevo díky lordu Altonovi, poslanci britské Sněmovny lordů. Dozvěděl se o dvojici od právníka Nejvyššího soudu a začal prosazovat změnu zákona.

Britští zákonodárci po zveřejnění případu diskutují o tom, jak zabránit jeho opakování.
Britští zákonodárci po zveřejnění případu diskutují o tom, jak zabránit jeho opakování. | Foto: Reuters

Podle něj by každé adoptované dítě mělo mít právo znát svůj biologický původ. "Každý musí mít právo znát svoji genealogii a skutečnou identitu. Aby nedocházelo k tragédiím, jako je tato," řekl Alton.

Podle něj jsou změny potřebné i kvůli léčení dědičných chorob.

Jeho návrh, aby v rodných listech adoptovaných dětí byly zapsány i biologičtí rodiče anebo fakt, že dítě bylo počato díky anonymnímu dárci spermatu, má už v úterý projednávat Sněmovna lordů.

V Británii mají lidé, kteří se narodili díky umělému oplodnění dárcovským spermatem, od roku 2005 ze zákona právo znát identitu rodiče. Problém je ale v tom, že nikdo nemá povinnost dotyčnému sdělit, jakým způsobem přišel na svět.

Podle Altona by se to lidé měli dozvědět nejpozději v osmnácti letech.

Jen nešťastná náhoda?

Poslancovu iniciativu už ale odmítla třetí nejsilnější strana v Dolní Sněmovně, liberální demokraté. Podle nich Alton neadekvátně reaguje na nešťastnou náhodu, protože pravděpodobnost, že něco takového mohlo a může nastat je jedna k milionu.

Stoupenci změn ovšem argumentují tím, že nemusí jít o ojedinělou náhodu vzhledem k poměrně vysokému počtu dětí počatých díky dárcům spermatu. Podle statistik za rok 2005 se takto ve Spojeném království narodilo přes jedenáct tisíc dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy