Blair se stal poradcem žraloka z Wall Streetu

bh
10. 1. 2008 14:52
Angažmá pro JP Morgan mu vynese miliony
Tony Blair
Tony Blair | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Londýn - Britský expremiér Tony Blair má novou, dobře placenou práci. Stane se totiž poradcem banky JP Morgan, jednoho z nejdravějších "žraloků" na Wall Streetu.

"Na světě je jen hrstka lidí, která má znalosti a známosti takové, jako právě on," citoval list Financial Times výkonného ředitele JP Morgan Jamieho Dimona.

"Vždy jsem se zajímal o obchod a dopady globalizace," dodal pro deník sám Blair.

Plat poradce banky sice nebyl zveřejněn, podle nejmenované  personální agentury, na níž se Financial Times odvolávají, ale nepůjde pod milion dolarů ročně.

Blair je přitom také žhavým kandidátem na nový post voleného předsedy Evropské unie. O víkendu má britský expremiér vystoupit na konferenci Sarkozyho Svazu pro lidové hnutí.

Čtěte dále: Sarkozy má pro Blaira novou práci. Šéfování EU

Blair je kromě toho jako vysloužilý politik často zván na nejrůznější konference.

Půl milionu dolarů za 20 minut

A v přiznaných částkách za vystoupení drží absolutní prvenství - loni v listopadu si za dvacetiminutový projev v čínském Tung-Kuanu nechal zaplatit rovných 500 tisíc dolarů.

Exkancléř Schröder pracuje ve službách Gazpromu.
Exkancléř Schröder pracuje ve službách Gazpromu. | Foto: Aktuálně.cz

Kongresovou turistkou se stala také Blairova žena Cherie. Ta loni vystoupila také v Praze na konferenci Dny USA a EU.

Post poradce je zřejmě vůbec nejčastějším uplatněním vysloužilých politiků. Například britský expremiér John Major pracoval pro největšího rivala JP Morgan, firmu Morgan Stanley.

Jako poradce pro skupinu Rotschild se angažuje také německý exkancléř Gerhard Schröder. Kromě toho působí i jako předseda dozorčí rady společnosti Nord Stream, dceřiné firmy ruského Gazpromu. 

 

Právě se děje

Další zprávy