Topolánek: Dohodu o radaru dáme poslancům v dubnu

Zdeněk Mihalco, Roman Staněk
10. 1. 2008 14:30
Topolánek ladil noty s polským premiérem Tuskem
Donald Tusk a Mirek Topolánek na tiskové konferenci po společném jednání v Hrzánském paláci.
Donald Tusk a Mirek Topolánek na tiskové konferenci po společném jednání v Hrzánském paláci. | Foto: Ondřej Besperát

Varšava - Do Prahy přijel polský premiér Donald Tusk. Se svým českým protějskem Mirkem Topolánkem se pokusili sladit si noty a domluvit společný postup při vyjednávání s Američany o raketové základně.

Topolánek prohlásil, že dohoda s USA o vzniku základny je v Česku před dokončením: "V ideálním případě předložíme návrh dohody o radaru poslancům na konci dubna," řekl.

Tusk jakékoli upřesnění času odmítl. "Nám nejde o závody s časem, nedáváme si žádný termín. Nejdůležitější pro Polsko - a myslím i pro Česko - je uspokojivý výsledek jednání. Získat dostatečné bezpečnostní záruky a plán financování. My nespěcháme. Ale ani nebudeme zdržovat."

Podle polského premiéra tempo jednání a definitivní rozhodnutí, zda Česko a Polsko budou akceptovat americký požadavek na výstavbu základny, nesouvisí s koncem prezidentského období amerického prezidenta Bushe. Prezidentské volby se v USA uskuteční v listopadu.

Donald Tusk se v Praze setkal nejprve s prezidentem Klausem
Donald Tusk se v Praze setkal nejprve s prezidentem Klausem | Foto: Ondřej Besperát

Topolánek s Tuskem se shodli, že tempo vyjednávání s americkou stranou by mělo být společné pro Česko i Polsko. Oba muže nyní čekají zahraniční vyjednávací mise. Donald Tusk vyrazí do Spojených států na konci ledna, o měsíc později jede do Bílého domu i Topolánek.

"Je v našem zájmu vyměňovat si informace, říkat si, jak postupuje druhá strana," dodal český ministerský předseda. A Tusk řekl, že se společně shodli prakticky ve všem.

Společně na Američany

Ve stejný den, kdy se český a polský premiér v Praze sešli, přijela do Varšavy skupina ruských vyjednavačů v čele se zástupcem ruského ministerstva zahraničí Sergejem Kislakem.

Podle polských komentátorů Donald Tusk (na snímku) dokazuje, že mu před jednáním s Američany chybí promyšlená strategie
Podle polských komentátorů Donald Tusk (na snímku) dokazuje, že mu před jednáním s Američany chybí promyšlená strategie | Foto: Reuters

Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského Varšavu rozhovory s Rusy k ničemu nezavazují. "Jedná se pouze o sousedské promluvy," řekl deníku Gazeta Wyborcza.

Přesto jde o jeden z avizovaných kroků nové vlády, které mají odpoutat Polsko od USA, zlepšit jeho vztahy s Ruskem a které předcházejí chystané návštěvě Tuska v Moskvě.

Zatímco minulá polská vláda deklarovala, že je pro stavbu základny, ale že by za to od Američanů něco chtěla, Tuskův kabinet mluví jinak.

Tvrdí, že základnu nechce, ale "pokud strýček Sam trochu zatřese peněženkou, možná změní názor," vysvětluje Marek Magierowski, komentátor polského deníku Rzeczpospolita

Polští ministři každopádně shodně prohlašují, že ještě nepadlo definitivní rozhodnutí.

Poláci chtějí rakety

Podle ministra obrany Bogdana Klicha Poláci se stavbou nebudou souhlasit do té doby, než Washington posílí zastaralou vzdušnou obranu Polska.

Klich také uvedl, že o dalších, převážně vojenských požadavcích bude hovořit s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem během své návštěvy ve Washingtonu.

Už teď je jasné, že Polsko bude chtít mít k dispozici rakety krátkého nebo středního doletu typu Patriot nebo THAAD.

Polský komentátor Magierowski v této souvislosti uvádí, že i minulá vláda měla požadavky a ty se nezměnily. To, co se změnilo, je však tón, s jakým Poláci s Američany jednají.

Polské deníky také informují o tom, že až sedmdesát procent Čechů je proti stavbě americké základny. V porovnání s námi se totiž v Polsku - až na malé výjimky - proti stavbě veřejně neprotestuje.

 

Právě se děje

Další zprávy