Jezuité vybírají svého černého papeže

rst
9. 1. 2008 12:50
Volbu hlavy katolického řádu provází starý rituál

Řím - Ve Vatikánu se tento týden znovu volí papež. Tentokrát však nejde o nástupce Benedikta XVI. Přes 220 delegátů z celého světa vybírá novou hlavu Tovaryšstva Ježíšova čili jezuitského řádu.

Vrchnímu jezuitovi se říká "černý papež". A i když tentokrát celý křesťanský svět nebude čekat na obláčky bílého dýmu, starodávný jezuitský rituál volby také oplývá jistým tajemnem.

Černý papež, jak se mu přezdívá kvůli barvě jeho prosté sutany, je nejvlivnější osobou největšího, nejprestižnějšího a také nejkontroverznějšího katolického duchovního řádu.

Černý papež stále žije

I když se už mnoho staletí - stejně jako papež "bílý" - volí do této funkce na doživotí, tentokrát je vše jinak.

Zatím ještě současný
Zatím ještě současný | Foto: jesuit.org

Černý papež totiž stále žije. Je jím devětasedmdesátiletý otec Peter-Hans Kolvenbach, který však obdržel od papeže Benedikta XVI. povolení odstoupit ze zdravotních důvodů.

Bělovlasý Holanďan s bradkou zastával tuto funkci už od roku 1983 a mezi jezuitskou komunitou je respektován za to, že dokázal řád vyvést z jednoho z nejtěžších období jeho 468leté historie.

Kolvenbachův charismatický předchůdce, z Baskicka pocházející Pedro Arrupe, měl mnoho konfliktů s minulým papežem Janem Pavlem II. Ten byl přesvědčen, že se řád stává až moc nezávislým, levicovým a politickým, a to hlavně v Jižní Americe.

Když Arrupeho na počátku 80.let postihla mozková mrtvice, papež vyzval osobně delegáty, aby zajistili, že se řád už nebude dále politizovat. Tento krok tehdy několik jezuitů nazvalo "papežským stanným právem".

...a jeho
...a jeho | Foto: Reuters

V šedesátých letech měl mužský řeholní řád, založený svatým Ignácem z Loyoly v roce 1540, po celém světě asi 36.000 členů. V současné době v něm nepůsobí ani 20.000 mužů.

Hlavním posláním řádu - vedle šíření slávy Boží - je vzdělávání dětí z rozvojových zemí, pomoc uprchlíkům a další sociální aktivity.

Tajná volba

Zvolení Kolvenbachova nástupce se očekává někdy během příštího týdne, po několika dnech modliteb a také po tzv. "murmuratiu", neboli mumlání delegátů o tom, kdo by měl být příštím černým papežem.

Čtěte také: Papež vystěhuje jezuitské astronomy. Nerozumí si s nimi

Podle odhadů některých katolických médií bude nový "otec generál" pocházet z rozvojového světa, neboť hlavně vtam se v současné době projevuje vliv řádu nejvíc.

Poté, co bude černý papež zvolen, nesmí nikdo z delegátů opustit místnost do té doby, než bude se jménem obeznámen papež Benedikt XVI. Tradice totiž vyžaduje, aby se jméno černého papeže jako první dozvěděl papež "bílý".

Volby ve Vatikánu se účastní i český jezuitský provinciál František Hylmar.

 

Právě se děje

Další zprávy