Církev pořádá modlitební štafetu proti pedofilii kněží

gaz
7. 1. 2008 16:40
Očistného maratónu se zúčastní diecéze na celém světě
"Špínou církve" nazval papež pedofilní kněží.
"Špínou církve" nazval papež pedofilní kněží. | Foto: Reuters

Řím - Vatikán organizuje celosvětovou modlitební štafetu proti kněžské pedofilii, kterou považuje za závažný problém.

Podle hlavy vatikánské Kongregace pro klérus kardinála Cláudia Hummese byl už všem "diecézím, farám, modlitebnám, klášterům a seminářům" rozeslán dopis, v němž stojí, že církevní úřady  mají pověřit osoby, které se budou nepřetržitě modlit za očištění církve od pedofilních kazatelů.

Hummes, pod kterého spadá všech 400 000 světových kněží, to řekl v rozhovoru pro vatikánský deník L´Osservatore Romano, o němž informují britské Timesy.

Je třeba "se modlit k Bohu za oběti těchto hrozných okolností způsobených morálním a sexuálním chováním velmi malé části kněžstva," vyzval kardinál, který tvrdí, že iniciativa byla schválena papežem Benediktem XVI.

Modlitební maratón

Každá z diecézí se má modlit 24 hodin, pak se tento modlitební maratón přesune dále. Podle odborníků se jedná o první takovouto globální modlitbu vůbec. 

Kardinál Cláudio Hummes.
Kardinál Cláudio Hummes. | Foto: Reuters

Církev se potýká se skandálem pedofilních kněží od roku 2002, kdy se věc provalila v americkém Bostonu.

Nejvíce utrpěla pověst organizace právě v USA, kde bylo obviněno 4392 kněží a Vatikán musel zaplatit 2 miliardy dolarů odškodného. Skandál se však nevyhnul ani zemím jako Irsko, Itálie nebo Mexiko.

Současný papež ještě coby kardinál Joseph Ratzinger nejprve obvinil média ze zveličování věci, pak však ukončení aféry prohlásil za jednu z priorit svého pontifikátu.

Z Bostonu do Vatikánu

Hummes zdůraznil, že skandál se týká pouze velmi malého počtu světových kněží.

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. | Foto: Reuters

"Ani ne jedno procento má něco společného s problémy morálního a sexuálního chování. Valná většina nemá s věcmi této povahy nic společného," řekl Hummes dle agentury Reuters.

Roku 2005 se Joseph Ratzinger vyjádřil o dost ostřeji. Při velkopátečním procesí si tehdy veřejně postěžoval na to, "kolik je v církvi špíny, a to i mezi samotnými kněžími".

Ani takováto vyjádření však nezabránila tomu, že bostonský arcibiskup Bernard Law, který v průběhu skandálu kryl své podřízené, byl nakonec přeložen na lukrativní post právě do Vatikánu.

Čtěte více:
Zneužívali je kněží, dostanou rekordní odškodné
Církev odvolala biskupa kvůli sexuální aféře
Církev: Kdos přemohl homosexualitu, vítej

 

Právě se děje

Další zprávy