Poláci odmítají dojednat americké rakety s Bushem

mih, bh
7. 1. 2008 22:02
Írán není hrozbou, prohlásil šéf polské diplomacie
Donald Tusk, polský premiér
Donald Tusk, polský premiér | Foto: Reuters

Varšava/Vídeň - Nová polská vláda dává stále jasněji najevo, že výstavba americké raketové základny na území Polska vůbec není jistou záležitostí, jak se zdálo za úřadování minulé vlády vedené Jaroslawem Kaczyńským.

Vyplývá to i z čerstvých vyjádření polského ministra zahraničí Radka Sikorského.

"Je to americký projekt, nikoliv polský," řekl Sikorski ve víkendovém rozhovoru pro deník Gazeta Wyborcza, který ocitovala významná zahraniční média.

Rozhodnutí o výstavbě základny, která by tvořila součást amerického protiraketového štítu, zatím podle polského ministra nepadlo a zřejmě ani v dohledné době nepadne. Polsko chce počkat do doby po amerických prezidentských volbách.

Jednejme. Se všemi

"Necítíme se ohroženi Íránem. Ovšem vzhledem k tomu, že nás o to požádal důležitý spojenec, přistupujeme k jednání o základně velmi seriozně," prohlásil ministr zahraničí. 

Poláci naopak chtějí zlepšit své vztahy s Ruskem, které se staví proti americkému projektu na území Polska a Česka. V polovině ledna přijede do Polska ruská delegace vedená náměstkem ministra zahraničí, která s polskými politiky zahájí jednání o výstavbě základny a budoucnosti bezpečnostní politiky obou zemí.

Jednání s Američany o základně zahájila před rokem vláda vedená Jaroslawem Kaczyńským, která americký záměr podporovala.

Opatrný Tusk, přesvědčený Topolánek

Skeptický postoj nové polské vlády k americkému projektu už dříve naznačily výroky současného polského premiéra Donalda Tuska. Ten prohlásil, že "nepřipustí základnu na svém území, pokud se mu nedostane stoprocentních bezpečnostních záruk, že zařízení bude sloužit polské národní bezpečnosti".

Donald Tusk přijede kvůli americké raketové základně na jednání i do Česka. Ve čtvrtek se sejde s premiérem Mirkem Topolánkem.

Téma budou oba premiéři následně probírat také ve Spojených státech s prezidentem Bushem. Topolánek pojede do Washingtonu pravděpodobně na konci února, Tusk ještě tento měsíc.

Český premiér je o potřebnosti radaru v Brdech, který má být na polskou základnu napojen, nadále přesvědčen.

"Obrana proti raketám středního a dlouhého doletu patří k základním pilířům obrany nejen USA, ale doufejme, že po summitu v Bukurešti  i NATO. Írán patří mezi potenciální vlastníky takových raket, i když není samozřejmě jediný," řekl dnes na tiskové konferenci ve Vídni po schůzce s rakouským kancléřem Adolfem Gusebauerem.

 

Právě se děje

Další zprávy