Turci zadrželi podezřelé z pumového útoku

Red Zah, Reuters
4. 1. 2008 11:48
Nálož zdemolovala vojenské vozidlo v Diyarbakiru

Diyarbakir - Turecká policie zatkla čtyři muže, které podezírá ze spáchání čtvrtečního teroristického útoku ve městě Dyiarbakir na jihovýchodě země. Nezveřejnila jejich identitu ani motiv činu.

Premiér Recep Tayyp Erdogan bez bližších podrobností oznámil, že za útokem stojí teroristé.

Nejméně čtyři lidé přišli o život a 68 utrpělo zranění. Bomba byla odpálena na dálku ve chvíli, kdy v její blízkosti projížděl autobus s vojáky.

Dyiarbakir je městem, které se nachází už v oblasti s převahou kurdského obyvatelstva a často tam útočí ozbrojenci z Kurdské strany pracujících (PKK). V Diyarbakiru sídlí početná vojenská posádka turecké armády.

Turecké televize odvysílaly záběry z místa, na nichž byla vidět hořící vozidla, muž se zkrvaveným obličejem i příjezd hasičů a ambulancí.

Mezi zraněnými byli údajně i studenti, kteří v době výbuchu zrovna opouštěli sousední budovu školy.

Turecko v posledních měsících nashromáždilo u hranic s Irákem na sto tisíc vojáků a provádí omezené pozemní vpády a letecké údery proti předpokládaným pozicím povstalců z PKK. Ankara tvrdí, že kampaň bude pokračovat "tak dlouho, jak jen to bude nezbytné".

Turecká vláda viní PKK ze smrti bezmála 40 tisíc lidí, kteří zahynuli od roku 1984, kdy kurdští povstalci zahájili svůj ozbrojený boj.

 

Právě se děje

Další zprávy