Největší milovníci fast foodů? Britové a Američané

gaz
2. 1. 2008 16:20
Jsou obézní, hamburgerů se ale nehodlají vzdát
Škodí nám, ale nevzdáme se jich
Škodí nám, ale nevzdáme se jich | Foto: Reuters

Londýn - Přestože považují Američané i Britové řetězce rychlého občerstvení za nejvýznamnější příčinu obezity, téměř polovina z nich se bez fast foodů neobejde.

Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který pro BBC zpracovala firma Synovate.

44 procent občanů USA a ještě o jedno procento více Britů se přiznalo k tomu, že "mají rádi jídla z rychlých občerstvení do té míry, že se jich nechtějí vzdát".

Těžkotonážní polovina světa

Podle průzkumu se přitom 40 procent populace 13 zemí z pěti kontinentů domnívá, že právě nezdravá strava stojí za epidemií obezity, která podle vědců zasahuje celý svět, s výjimkou některých částí Asie.

Daleko za nezdravou stravou zůstávají nedostatek cvičení (18 procent dotazovaných), individuální příčiny (13 procent) a genetické příčiny (11 procent).

Čtěte také: Odborníci varují: Svět se potýká s pandemií obezity.

Podle údajů lékařů, kteří v jeden den vyšetřili 168 tisíc pacientů v 63 zemích, má problémy s nadváhou více než polovina lidí.

Lidé trpící nadváhou jsou podle doktorů náchylnější k srdečním příhodám a vzniku různých nemocí, například cukrovky nebo rakoviny.

Supermanův bůček? Zapomeňte...

"Je to vážný problém pro jednotlivce a také vážný problém pro státy," řekl BBC Neville Rigby z Mezinárodní jednotky boje proti obezitě (IOTF).

"Zprávy Světové zdravotnické organizace ukázaly, že prevence chronických onemocnění má velké ekonomické výhody," dodal.

Místo nákladné léčby se tak státy snaží problémům s nadváhou svých občanů předejít.

Británie nyní například zakázala, aby se v průběhu dětských pořadů na obrazovkách objevovala televizní reklama na jídla, která obsahují vysoké procento cukrů, solí a tuků.

Další na řadě má být zákaz propagace nezdravého jídla skrze tváře celebrit a oblíbených hrdinů.

Spánkem proti obezitě
Spánkem proti obezitě | Foto: Aktuálně.cz

Kdo spí, nemusí jíst

Podle výzkumu, jehož výsledky vyšly v americkém časopisu Sleep, se však na obezitě podepisují i komplikovanější procesy.

Skutečně tak platí staré přísloví "kdo spí, nemusí jíst", protože nedostatek spánku způsobuje hormonální změny v buňkách.

Tyto změny, které povzbuzují zvýšenou chuť k jídlu, jsou nebezpečné zejména dětem. Podle výzkumu jsou sedmiletí, kteří spí méně než devět hodin denně, až třikrát náchylnější k tomu mít problémy s nadváhou než jejich kvalitně spící vrstevníci.   

 

Právě se děje

Další zprávy