Slovenský diplomat Lajčák je osobností roku v Bosně

sim
29. 12. 2007 18:45
Cenu mu udělila místní média
Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák | Foto: Reuters

Sarajevo/Bratislava - Slovenský diplomat Miroslav Lajčák se stal Osobností roku 2007 v Bosně a Hercegovině.

Lajčákovi, který vykonává úřad vysokého představitele mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu, tuto poctu přiřkl už před dvěma týdny nejčtenější deník bosenských Srbů Nezavisne noviny. Nyní stejnou volbu udělali i novináři z nejčtenějšího deníku bosenských Muslimů Dnevni Avaz.

List vyzdvihl jeho přínos ke zmírnění politického klima v zemi a také za posun, kterého Lajčák docílil v přípravě asociační smlouvy s Evropskou unií.

"Základem jeho úspěchu bylo, že neustále a úporně opakoval svoje stanoviska a návrhy, až se mu podařilo dokázet, že jeho přístup je nejlepší. Bosenští lídři potom neměli nad čím spekulovat," citovala z deníku slovenská agentura SITA.

V úvodníku pak Dnevni Avaz konstatuje, že Lajčák přišel do Bosny a Hercegoviny v okamžiku, kdy se země nacházela politicky v naprosté tmě. "Mezinárodní společneství bylo dezorganizované a rozhádané, místní političtí lídři znepřátelení, negativní trend se stále více promítal i do života běžných občanů, kteří se pomalu začínali bát nové války," stojí v úvodníku.

Lajčák v hlasování Avazu porazil i takové osobnosti jako Carlu del Ponteovou, hlavní žalobkyni Mezinárodního soudního tribunálu pro bývalou Jugoslávii či eurokomisaře pro rozšíření Olliho Rehna.

Slovenský diplomat vystřídal v úřadu Němce Christiana Schwarze-Schillinga 1. července. V mezinárodní diplomacii v té době nebyl žádným nováčkem - osvědčil se jako zmocněnec Evropské unie v Černé Hoře během tamního referenda o nezávislosti. S Balkánem má letité profesionální zkušenosti, kromě zastupování EU v Černé Hoře pracoval jako slovenský velvyslanec v Bělehradu. Před nástupem do své dosud poslední funkce působil jako generální ředitel politické sekce slovenského ministerstva zahraničí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy