Srbové rozhodli: Žádná EU, pokud bude Kosovo samostatné

Reuters, bbc, sim
27. 12. 2007 16:30
Bělehrad řekl světu, co si nenechá líbit
Srbský prezident Boris Tadič (vpravo) gratuluje premiérovi Vojislavu Koštunicovi k přijetí rezoluce o Kosovu.
Srbský prezident Boris Tadič (vpravo) gratuluje premiérovi Vojislavu Koštunicovi k přijetí rezoluce o Kosovu. | Foto: Reuters

Bělehrad - Pokud svět uzná samostatnost Kosova, bude to znamenat konec sbližování s Evropskou unií i Severoatlantickou aliancí.

Zhruba tak se dá číst rezoluce, kterou po nočním jednání přijal před středeční půlnocí srbský parlament. Pro rezoluci, která je jasnou kritikou přístupu Západu ke Kosovu, se vyslovilo 220 poslanců, pouhých 14 zvedlo ruku proti.

Stalo se tak zhruba měsíc před tím, než má do Bruselu přijít nabídka na stabilizační a asociační dohodu s Bruselem, která je dalším krokem v přístupu do unie. Dohodu však Bělehrad nepříjme, pokud nedostane záruky, že země zůstane suverénní a nebude narušena její celistvost.

Foto: Aktuálně.cz

Přijatá rezoluce, která vzešla z pera srbského prezidenta Borise Tadiče a premiéra Vojislava Koštunici, Bruselu zapovídá zřizovat v Kosovou stále mise EU: Přinejmenším do doby, dokud nebude vyřešen status území. Rozhodnout by měla 9. ledna Rada bezpečnosti OSN.

Poslanci v rezoluci dále kritizují NATO, která má v této jihosrbské provinicii přes 15 tisíc vojáků: podle srbských politiků nadržují etnickým Albáncům na úkor Srbů.

Premiér Koštunica šel ještě dál a prohlásil, že vojáci hrají hru Bílého domu. "Spojené státy se rozhodly, že již nebudou žádná jednání. Amerika rozhodla, že problém, který začínala řešit Rada bezpečnosti OSN, musí být vyřešen mimo radu. Amerika se otevřeně snaží o zničení mezinárodního řádu. Tato země, kdysi symbol svobody, se změnila v zastánce politiky síly," řekl Koštunica.

Premiér pak dodal, že rezoluce je jasným signálem, že jeho země je připravena změnit dosavadní diplomatické vazby. A rovněž je poselstvím pro Srby v Kosovou. "Je vzkazem, že mají ignorovat jakékoli jednostranné vyhlášení nezávislosti."

Umírněnější prezidet Tadič zopakoval, že Srbsko nikdy nepřijme nezávislost Kosova. Řekl, že jeho země bedlivě monitoruje situace v oblasti. Pokud vojáci NATO nebudou dostatečně chránit kosovské Srby (žije jich tu zhruba jen 10% menšina soustředěná na severu provincie), pak "srbská armáda je připravena", vzkázal v nótě prezident.

Kosovští politici vzešlí z nedávných voleb chtějí přesto v nejbližších dnech nezávislost vyhlásit. Dosavadní jednání se Srby, která se odehrála i na půdě Bruselu, nevedla k žádnému kompromisu.

Oblast, kde se odehrály krvavé střety mezi etnickými Albánci a Srby, formálně náleží Srbsku. Od roku 1999 - po 11 týdnech, kdy byly srbské síly tehdejšího prezidenta Slobodana Miloševiče bombardovány silami NATO - však Srbsko nemá nad oblastí kontrolu. Území je pod správou OSN. Dosavadní jednání Srbů a kosovských Albánců o budoucím statusu Kosova nikam nevedla.

 

Právě se děje

Další zprávy