Nehoda letadla u Kyjeva: Zemřelo pět Čechů

redakce ZAH
10. 12. 2007 8:41
Uvnitř: Fotogalerie z místa pádu letounu

Kyjev - Malý letoun s pasažéry se podle agentury Reuters zřítil v neděli odpoledne u ukrajinského hlavního města Kyjeva. Při nehodě zahynulo pět lidí.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová potvrdila, že na palubě bylo pět Čechů - dva piloti a tři cestující. Ministerstvo okamžitě kontaktovalo příbuzné obětí s tím, že odmítá sdělit jejich jména.

Letoun odstartoval z letiště v Hradci Králové. Podle Daniela Tučka z firmy, která letiště provozuje, šlo o malý charterový stroj. Letadlo podle něj patřilo české firmě Minib, která vyrábí topné konvektory.

Podle ukrajinského ministerstva pro mimořádné události ani jeden z pěti lidí na palubě letadla typu Beechcraft B9L nehodu nepřežil, nikdo z lidí na zemi zraněn nebyl.

Ministerstvo později večer uvedlo, že letoun pravděpodobně havaroval kvůli lidské chybě, nepodalo však bližší vysvětlení.

Na místě neštěstí je český konzul.

Pracovník bezpečnostní služby z blízkého skladiště agentuře Reuters sdělil, že slyšel výbuch a následně hořící malý letoun.

"Běželi jsme tam a uviděli čtyři lidská těla. Mysleli jsme si, že by někdo mohl být naživu, ale byli bez šance," citoval Reuters Mykolu Zubčenka.

Letalo zmizelo z radaru

Mluvčí ukrajinského ministerstva upřesnil, že letadlo asi tři kilometry před letištěm zmizelo z obrazovky radaru. Pak se zřítilo do pole asi 300 metrů od velkého kruhového objezdu. Na zemi nebyl při havárii nikdo zraněn.

Agentura Reuters už dříve citovala mluvčí letiště, která pouze potvrdila, že letadlo havarovalo. "Nepodařilo se mu na letiště doletět," upřesnila.

K nehodě došlo nedaleko druhého největšího kyjevského letiště Žuljani, asi dvacet minut jízdy od centra města, nedaleko obytných čtvrtí.

 

Právě se děje

Další zprávy