Izraelský expert: Syřané stavěli atomovou bombu

gaz
9. 12. 2007 9:00
Plutonium z bombardovaného zařízení prý bylo z KLDR
Foto: Reuters

Londýn - Izraelský jaderný expert tvrdí, že syrské zařízení, které Izrael 6. září tohoto roku bombardoval, bylo továrnou na atomovou bombu. Informuje o tom britský deník The Times.

"Moje podezření je, že to byl závod na zpracování plutonia, tedy továrna na sestavení bomby," řekl deníku profesor Uzi Even, jeden z konstruktérů izraelského nukleárního reaktoru v Dimoně, který stojí za izraelským tajným jaderným arzenálem. Ten údajně čítá až 100 hlavic.

Čtěte také: Izrael zřejmě bombardoval jaderné zařízení v Sýrii

Továrna na plutonium z KLDR

Even se domnívá, že na bombardovaném místě mělo být zpracováváno plutonium přivezené ze Severní Koreje.

Tvrzení izraelského vědce je překvapivé. O náletu politikové a vojenští hodnostáři Izraele a Spojených států nechtějí říci nic konkrétního. Podle dostupných informací Izrael na Sýrii zaútočil, protože měla stavět jaderný reaktor, a nikoli zařízení, kde se vyráběla atomová puma.

Elektrárna potřebuje chladící věže, v Sýrii chyběly.
Elektrárna potřebuje chladící věže, v Sýrii chyběly. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čtěte více: Izraelský útok na Sýrii mířil na jaderný reaktor

Even nicméně tvrdí, že na satelitních snímcích z místa bombardování chybějí charakteristické chladící věže a komíny, které by ukazovaly, že se jednalo o nukleární reaktor.

Sýrie jakékoli porušování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní odmítá. Syrský prezident Bašár Asad uvedl, že Izrael bombardoval pouze nepoužívané vojenské budovy. Po útoku však vláda nechala celý komplex pečlivě srovnat se zemí a zahrnout tunami zeminy.

Čtěte také: Budova, kterou Izrael bombardoval v Sýrii, zmizela

Spekuluje se, že se tak stalo z toho důvodu, aby satelity nemohly odhalit radioaktivní záření, které ze zničeného komplexu vycházelo. Místo je nyní pro novináře nepřístupné.

Politici o věci mluvit nechtějí

Závoj tajemství obestírá i reakce politiků na tento útok. Odezvou je totiž významné mlčení, které kontrastuje s mediální řekou zpráv o nukleárním programu Íránu.

Izraelský bojový letoun po návratu z mize v Libanonu.
Izraelský bojový letoun po návratu z mize v Libanonu. | Foto: Reuters

Jedním z důvodů, proč se o věci vůbec nemluví, může být citlivá otázka severokorejského jaderného programu, který se nyní snaží západní země společně s Ruskem a Čínou vyřešit.

KLDR slíbila do konce roku demontovat svá nukleární zařízení, a otevření otázky možného prodeje plutonia Sýrii by tento proces jistě narušilo.

Jiným důvodem může být americká snaha sjednotit arabské země při svém tažení proti Íránu a nekomplikovat tuto agendu vytvářením nepřítele z jiného blízkovýchodního státu. Sýrie byla na rozdíl od Íránu pozvána i na nedávnou blízkovýchodní mírovou konferenci do Annapolisu.

Čtěte více:
Sýrie je k blízkovýchodní konferenci skeptická
Bush hraje o svůj odkaz, nabízí mír pro Blízký východ

Tam se její představitelé ocitli s Izraelem u jednoho stolu, tři měsíce poté co Tel Aviv - se kterým Damašek neudržuje diplomatické vztahy - do jejího vzdušného prostoru vyslal vojenská letadla.

Pokud by Sýrie v září na útok vojensky odpověděla, byl Izrael podle armádních zdrojů připraven vést válku. 

 

Právě se děje

Další zprávy