Polsko vysílá signál Rusku. Tusk chce zlepšit vztahy

Roman Staněk
30. 12. 2007 12:00
Polská politika se mění. I v zahraničních vztazích
Foto: Reuters

Varšava - Občanská platforma získala po podzimních volbách takovou moc, že může ohrozit demokracii v Polsku. Myslí si to alespoň bývalý polský premiér Jaroslaw Kaczyński.

Právě Polsko letos zažilo nejdůležitější volby za posledních 15 let. Poláci v nich odmítli katolické nacionalisty v čele s Kaczyńskim a dali přednost proevropským liberálům z Občanské platformy.

Nový premiér Donald Tusk, jehož strana získala rekordní počet hlasů, začal po několika týdnech ve vládě prosazovat některé významné změny v zahraniční politice našeho severního souseda.

Poražený Jaroslaw Kaczyński po volbách prohlásil, že Tusk má takovou sílu, že může ohrozit demokracii v Polsku.
Poražený Jaroslaw Kaczyński po volbách prohlásil, že Tusk má takovou sílu, že může ohrozit demokracii v Polsku. | Foto: Reuters

Prohlásil třeba, že do konce roku 2008 odejdou všichni polští vojáci z Iráku.

Takřka okamžitě vylepšil vztahy jak s Evropskou unií, tak s Německem. Ty jsou pošramocené neúprosným prosazováním národních zájmů bratry Kaczyńskými.

Tusk však také podal ruku na usmířenou Rusku.

Za Kaczyńského vlády byly vztahy s Ruskem na bodu mrazu. Rusko s Německem rozhodlo o stavbě plynovodu pod Baltským mořem bez účasti Polska, Moskva zakázala dovoz polského masa, čímž výrazně poškodila polské exportéry.

Vladimir Putin také pohrozil, že v případě stavby americké protiraketové základny v severopolském Redzikowu namíří na svého západního souseda jak rakety krátkého doletu, tak jaderné zbraně.

Po nástupu Donalda Tuska do funkce premiéra se však situace začíná pozvolna měnit. Tusk ukázal, že chce s Ruskem jednat. Nejprve společně s NATO o protiraketové základně a poté o dalších věcech.

"Vyslali jsme signál. Něco, co více než dva roky nikdo neudělal," prohlásil v polském rádiu Zet Grzegorz Schetyna vlivný politik Občanské platformy.

První ovoce to už přineslo: Rusové v půli prosince oznámili, že už zmiňovaný zákaz dovážet z Polska maso ruší.

Připoměňte si, co hýbalo předvolebním Polskem: 

 

Právě se děje

Další zprávy